Το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στην Ελλάδα δίνει ο Μητσοτάκης στους ξένους συνομιλητές του - Free Sunday
Το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στην Ελλάδα δίνει ο Μητσοτάκης στους ξένους συνομιλητές του

Το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στην Ελλάδα δίνει ο Μητσοτάκης στους ξένους συνομιλητές του

Mε την ομιλία που θα απευθύνει αργά το απόγευμα, ώρα Ελλάδος) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει από το βήμα της Γ.Σ. την εικόνα που τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες έδωσε στις συναντήσεις του, δηλαδή την «αλλαγή σελίδας» που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χθες στο πρόγευμα εργασίας στο Council on Foreign Relations, ο κ.Μητσοτακης μίλησε για τη «νέα εποχή που άρχισε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές» κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την καθυστέρηση στην επένδυση του «Ελληνικού», στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και εξέφρασε την άποψη ότι για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης χρειάζεται να υπάρξουν νέες δουλειές, να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και να πειστούν όλοι ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα καλύτερη προοπτική στην πατρίδα μας.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες,τον οποίο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση του κυπριακού και του επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια.

 

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Και παρουσίασε το σχέδιο της χώρας μας για το πώς η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συζήτησαν για τις επαφές που είχαν και οι δύο στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών», είπε ο κ.Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη,Σε ότι αφορά στις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τα όσα ειπώθηκαν εκεί για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)», δηλαδή η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών να προχωρήσει από κοινού.

Για τη ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος». «Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

«Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα καθιερώνεται η επιστολική ψήφος έτσι ώστε να μπορούν όσοι έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές και η ψήφος τους να είναι ισότιμη με των υπολοίπων εκλογέων.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβική χρονιά το 2019 και για τους δύο: Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του για να καθοδηγήσει την αρχιεπισκοπή Αμερικής στον 21ο αιώνα, ενώ ο ίδιος, μετά την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου, αναλαμβάνει να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

«Καλείστε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδος, να υπηρετήσετε τον Ελληνικό λαό, καθιστάμενος ο Πρωθυπουργός όλων, όπως είπατε πολύ ωραία και χθες στην ομιλία σας στην Αστόρια, όλων των απανταχού της Οικουμένης Ελλήνων, τους οποίους είμαι σίγουρος ότι θα διακυβερνήσετε με πνεύμα αγάπης, με πνεύμα ενότητος, με πνεύμα ομοψυχίας, αδελφοσύνης, φιλαδελφείας και κατανοήσεως».Κλείνοντας το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια»