Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ένα τρίγωνο ειρήνης - Free Sunday
Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ένα τρίγωνο ειρήνης

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ένα τρίγωνο ειρήνης

Η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου συζητήθηκε στο πλαίσιο της 7ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που διεξήχθη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επεσήμανε.

«Οι χώρες μας -και οι τρεις με βαθιές ρίζες στον χρόνο και στην ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων- συνεργάζονται -όπως είπαν και οι δύο κύριοι Πρόεδροι- σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων. Με σταθερό γνώμονα, πάντα, την προώθηση της ευημερίας, της ασφάλειας, της περιφερειακής σταθερότητας και της φιλίας των λαών μας. Μια συνεργασία -που θέλω να τονίσω- είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες συμμερίζονται αυτές τις αρχές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι τρεις ηγέτες συνυπέγραψαν κι ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. «Αυτό, αφού εξετάσαμε τα πολύ σημαντικά κοινά βήματα τα οποία έχουν γίνει στον Τουρισμό, στην επιχειρηματική και τελωνειακή συνεργασία, τη Γεωργία, τη Ναυτιλία, την προστασία του Περιβάλλοντος. Καθώς η χώρα μου, η Ελλάδα, εξέρχεται πια με σταθερά βήματα από την  οικονομική κρίση, τα ζητήματα της διεθνούς εξωστρέφειας, της περιφερειακής συνεργασίας, της προώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και προς την Αίγυπτο, ανεβαίνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων».  

Αναφορικά με το κυπριακό τονίστηκε πως «και οι τρεις χώρες τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη μεγαλόνησο. Και η Κύπρος και η Αίγυπτος αλλά και η Ελλάδα καταδικάσαμε ρητά -κι αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν- τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση».

«Όπως καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που επίσης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Τα ζητήματα αυτά -όπως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους κυρίους Προέδρους, τα έθεσα ευθέως και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Μάικ Πομπέο- στην Αθήνα μόλις το περασμένο Σάββατο. Αξίζει, νομίζω, να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του: Τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε «μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη ένα τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

πληροφορίες από ΑΜΠΕ