Διακήρυξη υπογράφουν στην Αθήνα 13 μη εκτελεστικοί πρόεδροι της ΕΕ - Free Sunday
Διακήρυξη υπογράφουν στην Αθήνα 13 μη εκτελεστικοί πρόεδροι της ΕΕ

Διακήρυξη υπογράφουν στην Αθήνα 13 μη εκτελεστικοί πρόεδροι της ΕΕ

Την «Διακήρυξη των Αθηνών», η οποία θα αναφέρεται στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να υπογράψουν οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας κρατών μελών της Ε.Ε. Στη διήμερη σύνοδος τους στην Αθήνα σήμερα 10 και αύριο 11 Οκτωβρίου.

Στη Σύνοδο η οποία είναι γνωστή ως Arraiolos Meeting μετέχουν 15 πρόεδροι, από τους οποίου παρόντες θα είναι 13 και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, Πορτογαλίας, και Σλοβενία ενώ θα απουσιάσουν οι πρόεδροι της Αυστρίας και Φιλανδίας.

Το «Arraiolos Meeting» ξεκίνησε το 2003 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Πορτογαλίας Jorge Sampaio, ανέλαβε την πρωτοβουλία.

Μετά το 2016, η Σύνοδος είχε άτυπο χαρακτήρα απέκτησε χαρακτήρα, με επιμέρους εισηγήσεις και γενικά συμπεράσματα και μια τελική συνέντευξη τύπου, όπου ο Προεδρεύων Πρόεδρος ανακοινώνει τις γενικές γραμμές των συζητήσεων.

Η «Διακήρυξη των Αθηνών» θα δίνει έμφαση στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε καθένας από τους θεσμούς αυτούς να συμβάλλει, κατά την αρμοδιότητά του, στην αντίστοιχη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης.

Η ατζέντα της συνόδου περιέχει τις εξλης ενότητες:

  • «θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν;»- «Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την οικονομική και την προσφυγική κρίση»
  • «Αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων για την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών»

Η προηγούμενη 14η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Λετονία, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018.