Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότεροι όροι για άδεια σε τρομοκράτες - Free Sunday
Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότεροι όροι για άδεια σε τρομοκράτες

Τσιάρας: Έρχονται αυστηρότεροι όροι για άδεια σε τρομοκράτες

«Στον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει μια γενικότερη αυστηροποίηση των ποινών, τα 17 χρόνια στα οποία μπορούσαν οι πολυισοβίτες να αποφυλακιστούν, αυξάνονται στα 22 χρόνια πραγματικού χρόνου έκτισης ποινής, με τρόπο ώστε να εναρμονιστούμε και με τις διεθνείς τάσεις περί ελάφρυνσης των ποινών και ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων σε όποια κοινωνία αναφέρονται, αλλά και με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το αίσθημα της ασφάλειας».

Σε ότι αφορά το καθεστώς για τις άδειες κρατουμένων, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «αλλάζει το πλαίσιο, καθώς εισάγονται φίλτρα και μέτρα σε ότι αφορά την έγκριση των αιτημάτων αδειών σε πολυισοβίτες φυλακισμένους, όπως οι τρομοκράτες, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, με την οποία εγκρινόταν κάθε αίτημα τους».

Για τις μολότοφ, ο Υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι «αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για την χρήση μολότοφ και εν γένει της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων, σε εναρμόνιση και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Επιτιθέμενος συχνά κατά της Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν πολλά στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε ότι αφορά την «τρωθείσα» ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την εσωτερική λειτουργία της, την επίσπευση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης, καθώς και την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Για την υπόθεση Novartis, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι αντιλαμβάνεται την στάση των πολιτών απέναντι σε όσα ακούν και φαντάζονται για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, μετά τα όσα έρχονται στο φως για την εν λόγω υπόθεση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικοί λειτουργοί και ότι πρέπει όλοι να αφήσουν τους δικαστές να κάνουν την δουλειά τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά και με έμμεσες αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ,  ότι «καμία Κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τον δικαστή».

Αναφορικά με την θέσπιση θέσης αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και το κατά πόσον τέτοια εξέλιξη θα δρομολογούσε αντικατάσταση της κ. Ελένης Τουλουπάκη, που ελέγχεται για την υπόθεση Novartis, o Υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι αυτά είναι εσωτερικές λειτουργίες της Δικαιοσύνης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι ο χρόνος απονομής της», επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι προωθείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστική επίλυση διαφορών και έτσι, να επισπευστεί ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων και να αποφορτιστούν τα δικαστήρια, όπως έχει γίνει πχ. στην Ιταλία.

Ο Υπ. Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο πλαίσιο για την πάταξη της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι είναι από τα πρώτα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του. Όπως τόνισε, μετά τις παρεμβάσεις και τις απειλές του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, υπήρξε τέτοια αντιμετώπιση ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα λόγω της τροποποίησης του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της.