Πάνω από 500 εκ. η υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο - Free Sunday
Πάνω από 500 εκ. η υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο

Πάνω από 500 εκ. η υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο

οΣτα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αποστέλλονται σήμερα τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρβαση έναντι του στόχου διευρύνθηκε, τον Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα έσοδα από τις 120 δόσεις και τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, εκτιμάται ότι επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να στείλει αύριο στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 με την «πιστοποίηση» των θεσμών ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2020.

Στα κλιμάκια υπήρχε επιφυλακτικότητα ως προς τη διατήρηση της υπεραπόδοσης στα έσοδα και τη θετική επίδρασή της στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020, η οποία εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καμφθεί με βάση τα νέα στοιχεία.

Το προσχέδιο προσαρμόζεται στις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με μικρές μόνο διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις, χωρίς να αλλάζουν οι κεντρικοί στόχοι του προσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και των υπόλοιπων θετικών μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2020.

Η υπεραπόδοση στα έσοδα δείχνει ότι η κυβέρνηση θα έχει το περιθώριο πρόσθετων εφάπαξ θετικών μέτρων στο τέλος του έτους. Ήδη, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,68% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή 0,18% του ΑΕΠ ή 346 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε το ποσό περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε χθες για έκτακτο βοήθημα έως 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες ομάδες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και μεγαλύτερο.Η κυβέρνηση περιμένει την καθαρογραφή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ώστε να υπολογίσει το τελικό δημοσιονομικό κόστος και να δρομολογήσει τη σταδιακή επιστροφή τους σε δόσεις.