Γαλλικό όχι στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα - Free Sunday
Γαλλικό όχι στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

Γαλλικό όχι στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

Την κατηγορηματική άρνηση της Γαλλίας συνάντησε η προσπάθεια να αποφασισθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχτηκε καμία από τις εναλλακτικές λύσεις οι οποίες είχαν προταθεί, ανάμεσα στις οποίες ήταν η παραπομπή του ορισμού ημερομηνίας στο 2020 και η διαφοροποίηση των περιπτώσεων έτσι ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με τα Σκόπια, όπως θα μπορούσαν να δεχτούν η Ολλανδία και η Δανία που επίσης αντιδρούν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας προοπτική, είχε πει στην παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ο Ζόραν Ζάεφ.

Στη δική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και υποστηρίζει την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η καγκελάριος Μέρκελ, προειδοποίησε για κίνδυνο αστάθειας στα Βαλκάνια, ενώ πρόεδρος Μακρόν υποστήριξε ότι «δεν μπορεί η μοναδική μας πολιτική δραστηριότητα να είναι η διεύρυνση» και επέμεινε στην ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων μελών.