Ο Ζάεφ πέφτει και προσπαθεί να αναστήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια - Free Sunday
Ο Ζάεφ  πέφτει και προσπαθεί να αναστήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια
Στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον Ιούλιο 2018 Ζάεφ και Ράμα χαμογελούσαν θεωρώντας βέβαιη την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ο Ζάεφ πέφτει και προσπαθεί να αναστήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκαλεί σήμερα, Κυριακή, στα Σκόπια ο Πρόεδρος, Στέβο Πενταρόφσκι, μετά την πολιτική αβεβαιότητα που δημιούργησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βάση την οποία η χώρα δεν πήρε ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε δημόσια δήλωσή του στη Βιέννη, πριν αφιχθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, είχε πει ότι «εάν η απόφαση είναι “όχι”, Πέμπτη και Παρασκευή, ή υπάρχει νέα καθυστέρηση, μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνησή μου θα είναι νεκρή».

Όμως η πίεση του κ. Ζάεφ στη σύνοδο δεν απέδωσε και στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτίμησε να συνδέσει την ένταξη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως φέρεται να είπε, «η Συμφωνία συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας προοπτική», θεωρώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανταμοιβή για την αλλαγή του ονόματος.

«Θα χαθούμε στο σκοτάδι» είπε ο Ζάεφ προσπαθώντας να συγκινήσει τη σύνοδο, όμως λίγο αργότερα, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα, ο κ. Ζάεφ το είχε πάρει απόφαση ότι η σύνοδος θα ήταν αρνητική και προσπάθησε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, αναδεικνύοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Αγαπητοί πολίτες, γινόμαστε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ο οποίος ήταν ο στρατηγικός μας στόχος από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος όμως απέφυγε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της συνόδου, κάνοντας απλώς λόγο για «ασάφεια», και περιορίστηκε να πει ότι «η Ε.Ε. το γνωρίζει καλά και πρέπει να δεχτεί ότι και τα Βαλκάνια είναι ευρωπαϊκά».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επανέλαβε την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει, αποφεύγοντας όμως κάθε αναφορά σε παραίτηση, την οποία επανέφερε αμέσως η αντιπολίτευση.

Ο αντιπρόεδρος του κεντροδεξιού VMRO της αντιπολίτευσης κάλεσε τον Ζάεφ να παραιτηθεί και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ θέμα εκλογών είχαν θέσει σε περίπτωση αποτυχίας στη σύνοδο κορυφής και τα αλβανικά κόμματα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αρχηγός του κεντροδεξιού VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε ότι «η υπομονή της αντιπολίτευσης έχει τελειώσει» και προανήγγειλε «λαϊκές διαμαρτυρίες» εναντίον της κυβέρνησης.

«Η τελευταία αντιπαράθεση ξεκινά σήμερα, από σήμερα ανακοινώνω τη νίκη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού “Για μια καλύτερη Μακεδονία”» είπε ο Μίτσκοσκι, ο οποίος προχώρησε και σε άνοιγμα στους Αλβανούς, λέγοντας ότι καλεί «όλους όσοι νομίζουν ότι οι πολιτικές του Ζόραν Ζάεφ και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης είναι λάθος να ενωθούν, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή πολιτικής».

Ο κ. Ζάεφ προσπάθησε να απαντήσει αναδεικνύοντας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών που θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί ημερομηνία, όπως του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ-Μαρία Σασόλι, και αναδεικνύοντας τα οφέλη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με μια δήλωση η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Βόρειας Μακεδονίας. «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον Ζόραν και τον συμβούλεψα να μην παραιτηθεί, έκανε πολλά και έχει πολλά ακόμη να κάνει» είπε ο Μπορίσοφ, ο οποίος προειδοποίησε την αντιπολίτευση στα Σκόπια ότι η στάση της εγκυμονεί κινδύνους. «Αν υπάρχουν κόμματα, δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία που μπορούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, είναι μεγάλος κίνδυνος» είπε ο Μπορίσοφ.

Όμως στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το VMRO είχε σαφές προβάδισμα επί των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ. Στην πρώτη, μόνο επί των εγκύρων, με 39,8% έναντι 31,3%, στη δεύτερη με 3 μονάδες, 21,1% έναντι 18,1%. Όμως στη δεύτερη καταγράφεται μειωμένη διαφορά μεταξύ των Αλβανών συμμάχων του Ζάεφ, του DUI, που παίρνουν 4,5%, και των Αλβανών της αντιπολίτευσης, του κόμματος BESA, που παίρνουν 2,8%, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο υπό τον Ζάεφ συνασπισμός που κυβερνά σήμερα να μην είναι καν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην επόμενη βουλή.