Ποιος πήρε τηλέφωνο τον Πούτιν; - Free Sunday
Ποιος πήρε τηλέφωνο τον Πούτιν;
Τσίπρας και Λαφαζάνης δίπλα δίπλα στην πρώτη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα τον Απρίλιο 2015

Ποιος πήρε τηλέφωνο τον Πούτιν;

«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μια δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές» είπε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας το βιβλίο των κυριών Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη «Η τελευταία μπλόφα», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε μια ιστορία, η οποία όμως δεν είχε ως πηγή τον ίδιο.

Σύμφωνα με την προσθήκη που έκανε ο κ. Στουρνάρας, στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα μετά το περίφημο δημοψήφισμα, «ο Ρώσος Πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε Πρόεδρο Ολάντ της Γαλλίας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει».

Η αναφορά του κ. Στουρνάρα, η οποία αφορούσε ένα γεγονός που είχε καταγραφεί στο βιβλίο, προκάλεσε οργή στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα ή διερεύνηση, δηλαδή να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, όπως ο κ. Στουρνάρας ισχυρίζεται» εξεμάνη πρώτος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Open, επικαλούμενος την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών την οποία είχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Βεβαίως ο κ. Βούτσης αγνόησε, είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια, ότι ο ισχυρισμός του κ. Στουρνάρα δεν ήταν ισχυρισμός του κ. Στουρνάρα.

Τον Οκτώβριο του 2016 είχε κυκλοφορήσει από τις γαλλικές εκδόσεις Stock ένα βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…», που είχαν γράψει δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο Ζεράρ Νταβέ και ο Φαμπρίς Λομ, μετά από σειρά συζητήσεών τους με τον Γάλλο Πρόεδρο. Στο βιβλίο «Un Président ne devrait pas dire ça…» καταγραφόταν η συγκεκριμένη αναφορά.

Το βιβλίο προκάλεσε σοκ στην Ελλάδα, αλλά η αναφορά του Γάλλου Προέδρου δεν διαψεύστηκε από τη Μόσχα, για την ακρίβεια δεν σχολιάστηκε καν.

Έτσι τώρα, τρία χρόνια αργότερα, η διάψευση του κ. Βούτση δεν διευκρινίζει αν διαψεύδει τον Στουρνάρα, τον Ολάντ ή τον Πούτιν.

Την επικοινωνία της Αθήνας με τον Ρώσο Πρόεδρο εκείνες τις ημέρες δεν μπορεί να τη διαψεύσει, διότι τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου είχε επιβεβαιωθεί με μία από τις γνωστές ανεπίσημες πηγές του Μαξίμου.

«Υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό» είχε ανώνυμα πει τότε κάποιος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού σε ένα από τα γνωστά non papers, που αποτελούσαν τον πιο εμβληματικό τρόπο επικοινωνίας με την κοινή γνώμη, διότι και λεγόταν ό,τι ήθελαν να λεχθεί και κανένας δεν είχε την ευθύνη.

Άλλα το ζήτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς εννοεί ο κ. Βούτσης με τη λέξη «διερεύνηση».

 

Ο Μάρδας θυμάται τον Λαφαζάνη στο Υπ. Συμβούλιο

Διότι ο Δημήτρης Μάρδας, τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο, μιλώντας στον Real FM, είπε ότι το σχετικό θέμα έθεσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Ιουλίου. «Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με όσα θυμάται ο κ. Μάρδας.

Προφανώς στις 9 Ιουλίου το θέμα «δραχμή» υπήρχε ακόμη ως σενάριο.

«Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί» είπε ο κ. Μάρδας.

 

Ο Λαφαζάνης διαψεύδει τον Ολάντ αλλά επιβεβαιώνει τον Μάρδα

Ο κ. Λαφαζάνης, τότε υπουργός Ενέργειας και στη συνέχεια πρόεδρος της ΛΑΕ, επιβεβαίωσε τον κ. Μάρδα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη άκουγαν έξοδο από το εθνικό νόμισμα και πάθαιναν σοκ και αλλεργία. Τους το έλεγα, “πρέπει να πάμε στο εθνικό μας νόμισμα, να το βάλουμε στο τραπέζι να έχουμε εναλλακτική λύση”» είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος όμως διέψευσε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Δεν τον πήρα εγώ τον Πούτιν, και ήταν αδύνατο να πάρει άλλος» είπε ο κ. Λαφαζάνης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να «υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν», που είχε πει το 2016 το Μαξίμου.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ψεύτη τον κ. Ολάντ, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπήρξε τηλεφώνημα του Πούτιν προς τον Ολάντ. «Επαγγελματίας ψεύτης ήταν, έφαγε κλοτσιά από τον γαλλικό λαό και τώρα δεν ξέρει πού είναι» σχολίασε.

 

Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει τον Λαφαζάνη

Πάντως, το δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν ήταν ένα πραγματικό δίλημμα, σύμφωνα με την οπτική του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη» είπε στον ΣΚΑΪ ο μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναρωτήθηκε ειρωνικά: «Λέτε να μείναμε στην Ευρώπη γιατί τελείωσε το μελάνι στα ρωσικά τυπογραφεία;».

Ο μόνος ο οποίος δεν πήρε θέση στο θέμα που είχε προκύψει, παρά το γεγονός ότι το όνομά του αναφέρθηκε αρκετές φορές, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, όμως, στην πρόσφατη συνέντευξή του ως αρχηγού κόμματος στη ΔΕΘ είχε επιβεβαιώσει σχεδόν πλήρως το περιεχόμενο του βιβλίου.

«Αν διαβάσετε το βιβλίο, θα δείτε ότι είχαν εκείνοι πρώτα plan b» είπε αναφερόμενος στην «Τελευταία Μπλόφα» ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος, όμως, την κρίσιμη περίοδο πριν από το δημοψήφισμα ήταν ήδη «στον πάγο», όπως είχε γράψει στα «Νέα» της 30ής Ιουνίου 2015 ο Γιώργος Παπαχρήστος και επιβεβαιώθηκε με την αποπομπή του αμέσως μετά.

«Αν με διώξεις, θα πω σε όλους ότι διαπραγματεύεσαι μια προδοτική συμφωνία εις βάρος του λαού» φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να έχει πει ο κ. Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό του.

 

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: Την κρίσιμη περίοδο ο Λαφαζάνης διαψεύδει ότι ο πρωθυπουργός μπορούσε να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, όπως είχε πει το Μαξίμου.

Αλλά κι αν είχε επικοινωνίες, το Μαξίμου διαψεύδει ότι ετέθη θέμα εκτύπωσης δραχμών.

Η απάντηση του Πούτιν αν του τηλεφώνησε κάποιος από την Ελλάδα για να ζητήσει εκτύπωση χρημάτων, τι του είπε –αν όντως έγινε το τηλεφώνημα από την Ελλάδα– και αν ο ίδιος πήρε τον Ολάντ για να τον ενημερώσει δεν έχει δοθεί ποτέ.

Πάντως, στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρέπεμψε το ενδεχόμενο δικής του τοποθέτησης σε αβέβαιο μελλοντικό σημείο: «Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου αισθανθώ κι εγώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για μένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα και όχι τόσο η ιστορική καταγραφή, που θα γίνει κάποια στιγμή».

Πολιτικά συμπεράσματα σε ποιο θέμα δεν διευκρίνισε…