Μεταφέρονται από τη Σάμο 700 αιτούντες άσυλο - Free Sunday
Μεταφέρονται από τη Σάμο 700 αιτούντες άσυλο

Μεταφέρονται από τη Σάμο 700 αιτούντες άσυλο

Στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα αναμένονται να μεταφερθούν σήμερα, Δευτέρα, 700 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται στη Σάμο.

Τους αιτούντες άσυλο θα μεταφέρει το ταχύπλοο PAROS Jet. Στη Σάμο ζουν σήμερα περισσότεροι από 6.500 αιτούντες άσυλο, δηλαδή μεταφέρονται περισσότεροι από το 10% του σχετικού πληθυσμού του νησιού.

Στο μεταξύ μεταφέρθηκαν σε χώρο μπροστά στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου στήθηκαν σκηνές, οι αιτούντες άσυλο που είχαν διαφύγει από τον καταυλισμό του ΚΥΤ και έμεναν σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη. Σήμερα στη Σάμο διοργανώνεται συλλαλητήριο με αίτημα να ληφθούν μέτρα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

«Τα τελευταία χρόνια το νησί και ειδικότερα η πόλη της Σάμου ζει μια πρωτόγνωρη και συνάμα τραγική κρίση, όπου έχει ανατραπεί πλήρως η κανονικότητα της ζωής μας. Τίθενται καθημερινά ζητήματα ασφαλείας για τους μόνιμους κατοίκους, τα παιδιά μας, τους επισκέπτες μας, πρόσφυγες και μετανάστες», αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος αναφέρει πως «η προσπάθειά τις τελευταίες 50 ημέρες είναι να πετύχουμε, όπως δεσμευτήκαμε: Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα, ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών της Σάμου, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, κλείσιμο του ΚΥΤ πόλεως Σάμου και απόδοσή του στον δήμο, επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται».