Ο Σταϊκούρας διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για ύπαρξη λογαριασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Free Sunday
Ο Σταϊκούρας διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για ύπαρξη λογαριασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Σταϊκούρας διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για ύπαρξη λογαριασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σημαντική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την υπερφορολόγηση που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το βραχυπρόθεσμο οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης σύμφωνα με παρέμβασή του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η συζήτηση με τους εταίρους για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ανοίξει, σε ανέφερε πως «ο στόχος μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεται και το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα. H συζήτηση έχει αρχίσει και συνεχίζεται και οι συνθήκες ωριμάζουν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο υπουργείο διαπίστωσε ότι ο ειδικός λογαριασμός 5,5 δισ. ευρώ που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε για να επιτευχθεί η μείωση πλεονασμάτων, δεν υπήρχε». «Τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας είπε στην Βουλή ότι έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με ειδικό λογαριασμό. Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε λογαριασμό και ο λογαριασμός δεν υπάρχει. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε ότι υπήρξε συζήτηση επ' αυτού. Με την αλλαγή της κυβέρνησης η συζήτηση άνοιξε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά ελαφρύνσεων και συγκεκριμένα: - Με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 ευρώ εως 500.000 πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία έως 200 χιλ ευρώ ωφελήθηκαν με το 67% της συνολικής ελάφρυνσης - 474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην μεσαία τάξη, ωφελήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά - Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε οδήγησε σε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εισοδημάτων του φτωχότερου 10% του πληθυσμού συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανισοτήτων - Έρχεται μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. - Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μη μιλάτε για αφορολόγητο (σ.σ. προς ΣΥΡΙΖΑ) γιατί είστε η μοναδική μνημονιακή κυβέρνηση που μείωσε αφορολόγητο και μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη. Σας θυμίζω ότι θα παραιτούταν υπουργός αν μειωνόταν το αφορολόγητο Με αυτά τα μέτρα όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος με μεγαλύτερο όφελος στα χαμηλά στρώματα. Δηλωθέντα εισοδήματα εως 8,5.00 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου 20%. Εισοδήματα ανω των 26.000 ευρώ μείωση φόρου 8%. Οι μικρές επιχειρήσεις όφελος μείωσης φόρου 41%. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι την ορίζει η ΝΔ. Η εμπροσθοβαρής χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ποιον θα ωφελήσει; Σας παραδώσαμε επίδομα θέρμανσης με προκαταβολή 210 εκατ ευρώ και τι παραδώσατε. Χωρίς προκαταβολή επίδομα στα 60 εκατ ευρώ . Εμείς από τους πρώτους μήνες το αυξάνουμε και το φέρνουμε εμπροσθοβαρώς για να ευνοήσουμε τα χαμηλά στρώματα που εσείς μόνιμα επιβαρύνατε» και πρόσθεσε για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων πως θα επιφέρει «δικαιοσύνη στην φορολόγηση».

«Αποδεικνύεται από τα παραπάνω ότι ενισχύουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την συνοχή» υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς που μειώσατε το αφορολόγητο, κόψατε το ΕΚΑΣ. Στην έκθεση του 2014 πουθενά δεν υπάρχει περικοπή του ΕΚΑΣ. Να διαβάζετε. Αυξήσατε τις εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις και επιβάλλατε 29 νέους φόρους κυρίως έμμεσους που είναι κοινωνικά πιο άδικοι. Η κυβέρνηση άλλαξε και οι αυταπάτες σταμάτησαν» Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης υλοποιήθηκαν 12 προγραμματικές δεσμεύσεις ενώ τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη είναι ήδη ορατά. «Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχατε 1,1% ανάπτυξη. Η οικονομία σέρνονταν. Αποτύχατε όλα τα χρόνια σε όλα όσα λέγατε για την ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε, οι μισθοί μειώνονταν. Εμείς προχωρήσαμε σε έκδοση 10τους ομολόγου με επιτόκιο 1,5% πριν έξι μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε με 3,5% επιτόκιο» είπε.