«Κούγκι» απειλεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο για να σταματήσει η ερευνα - Free Sunday
«Κούγκι» απειλεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο για να σταματήσει η ερευνα

«Κούγκι» απειλεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο για να σταματήσει η ερευνα

Σε «Κούγκι» απειλεί να μετατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική της Βουλή για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνηςμ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εάν η πλειοψηφία εμμείνει στο αίτημα εξαίρεσης των πρώην υπουργών Πολάκη και Τζανακόπουλου από τις έρευνες, καθώς έχουν κληθεί ως μάρτυρες.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβολή της κρίσιμης εξέτασης του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, στη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη στις 5 το απόγευμα.

ΘΑ είναι η πρώτη φορά που θα καταθέσει, διότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει ούτε από την προανακριτική που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2018 ούτε από τους αρμόδιους εισαγγελείς.Εάν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης των δύο, αλλά αρνηθούν να αποχωρήσουν ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να ορίσει αντικαταστάτες τους, τότε η προανακριτική κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος καθώς υπενθυμίζουν ότι ο κ. Πολάκης σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ενώ προχώρησε και σε προαναγγελία διώξεων πολύ πριν η δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή και ο κ. Τζανακόπουλος είχε επισκεφθεί ως Υπουργός την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο.

 

Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν μπορούν να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας αναφέρουν.Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο και η πιθανή ψήφισή του θα αποτελέσει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει. Η επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να το αποδεχθούν ούτε να το νομιμοποιήσουν.
χετικά με τη στάση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Γραμματέας της ΚΟ παρείχε σήμερα το πρωί σχετική ενημέρωση στον Πρόεδρο της Βουλής»
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση των Τζανακόπουλου – Πολάκη στην επιτροπή και πως θα πρέπει να αντικατασταθούν ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ομαλά.
 
Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.