Πλήρης κάλυψη Μητσοτάκη στο λιμενικό μετά από τις καταγγελίες της Τουρκίας - Free Sunday
Πλήρης κάλυψη Μητσοτάκη στο λιμενικό μετά από τις καταγγελίες της Τουρκίας

Πλήρης κάλυψη Μητσοτάκη στο λιμενικό μετά από τις καταγγελίες της Τουρκίας

Την ενόχληση της Αθήνας, προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία Έλληνες λιμενικοί χτυπούν και απωθούν μετανάστες.

«Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για τις δικές του επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 4η διάσκεψη ευρωαραβικής συνεργασίας, που ξεκίνησε στην Αθήνα.Ο κ.Μητσοτάκης προσέφερε πλήρη κάλυψη στο λιμενικό, τονίζοντας ότι «έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων και με αυτή την κυβέρνηση θα το επιτελεί στο ακέραιο» ενώ κάλεσε την Άγκυρα να αποφεύγει «ρητορικές εξάρσεις» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μια φορά τις πρακτικές της Τουρκίας να αμφισβητεί τα δεδομένα δεκαετιών και να «εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις τόσο όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο».
«Θα ήταν ήταν καλό να μην φορτίζει (η Τουρκία) περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς δικαίου» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας γενικότερα για το μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε «κορυφαία πρόκληση» σημειώνοντας ότι είναι «ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται η αλλεληγγύη μαζί με την αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έγκλημα και να προστατευτούν τα διεθνή σύνορα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι «η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα νησιά ασφυκτιούν, οι δομές της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα». «Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα τους κυνηγημένους του κόσμου αλλά μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτίων. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, χρειάζεται αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσων αλλότριων σκοπιμοτήτων».