Η Σερβία διαψεύδει ότι είναι υπό ρωσική και κινεζική επιρροή και βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια - Free Sunday
Η Σερβία διαψεύδει ότι είναι υπό ρωσική και κινεζική επιρροή και βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Η Σερβία διαψεύδει ότι είναι υπό ρωσική και κινεζική επιρροή και βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

«Αποσταθεροποίηση» των Βαλκανίων «βλέπει» η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς στην απόφαση της ΕΕ για την μη παροχή ημεριμηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Τίρανα,

Στην συνέντευξη της στο euronews, η Α. Μπρνάμπιτς προειδοποιεί για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, ενώ καταλογίζει για υποκρισία αυτούς που κατηγορούν τις βαλκανικές χώρες ότι εξελίσσονται σε χώρους επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.

euronews: Αυτή είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, για τη διαδικασία διεύρυνσης. Η Σερβία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία εδώ και πέντε χρόνια. Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι έχετε παγιδευτεί σε ατελείωτες συζητήσεις, την ώρα που κάποια μέλη της ΕΕ προσπαθούν να λύσουν τις εσωτερικές τους διαφορές;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Προσπαθούμε να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι. Οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στη Σερβία, για την πορεία ευρωπαϊκής ένταξης, τις κάνουμε κυρίως για εμάς, για τους πολίτες μας, για τις επιχειρήσεις μας και προσπαθούμε να βλέπουμε υπό αυτό το πρίσμα τα πράγματα.

Πρέπει, όμως, να ομολογήσω ότι η διαδικασία είναι συχνά επώδυνη και απογοητευτική και επηρεάζεται από τις προκλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Κάτι που είναι κατανοητό. Όμως κάποιες φορές χρειάζεται ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα για τη διεύρυνση. Αν είναι, όντως, στην ατζέντα η διεύρυνση ή θα πρέπει να περιμένουμε μία ακόμα δεκαετία και πάνω.»

Εuronews: Εντωμεταξύ, ενισχύετε τους δεσμούς σας με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψατε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την υπό ρωσικό έλεγχο Ευρωασιατική Οικονομική Ζώνη και διεξάγετε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία. Αυτές οι κινήσεις προκαλούν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες. Τι απαντάτε;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Θα έλεγα ότι αυτό που κάνουμε είναι ότι επικεντρωνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις εντός της Σερβίας και κυρίως στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Για εμάς το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία, που τώρα βρίσκεται στο 10%. Πριν από δύο χρόνια βρισκόταν πάνω από το 25%.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το βιωτικό επίπεδο στη Σερβία. Είναι σημαντικό να έχουμε συνεργασίες σε όλο τον κόσμο ώστε να συνεχίσουμε να τα πετυχαίνουμε αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα θα έβλεπα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράψαμε την περασμένη Παρασκευή με την Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση στη Μόσχα. Δεν τη βλέπω ως κάτι που αντιτίθεται στην ένταξη μας στην ΕΕ ή στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Αντίθετα, τη θεωρώ συμπληρωματική.

Και για να απαντήσω, εν συντομεία, και στην ερώτησή σας για τη στρατιωτική συνεργασία, έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μέσω της συνεργασίας για την Ειρήνη. Ουσιαστικά έχουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για μία χώρα που δεν είναι μέλος. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ΕΕ και η ένταξη στην ΕΕ, αλλά, ναι, επίσης προσπαθούμε να είμαστε καλά δικτυωμένοι με άλλους καθοριστικούς παίκτες.»

euronews: Για το ΝΑΤΟ, σας ενδιαφέρει να γίνεται πλήρες μέλος;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Όχι, με τίποτα. Είμαστε υπέρ της ΕΕ, όμως θα κρατήσουμε την στρατιωτική μας ουδετερότητα, άρα δεν επιδιώκουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η Ευρώπη δεν ενισχύσει την παρουσια της στα Βαλκάνια, θα το κάνουν άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Εσείς βρίσκεστε στην καρδιά αυτής της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας;

Για την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, νομίζω ότι γίνεται υπερβολική συζήτηση. Σε εμάς γίνεται κριτική για τις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία, αν όμως κοιτάξετε τα δεδομένα, θα δείτε ότι 90% του συνόλου των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, γίνονται στη δυτική Ευρώπη. Μόνο το 10% γίνεται στην ανατολική Ευρώπη και σε μη μέλη της ΕΕ.»

euronews: Άρα είναι υποκρισία;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Με μία λέξη, τις περισσότερες φορές, ναι.»

euronews: Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αρνήθηκε να δώσει να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. Πιστεύετε ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες και στην ευρύτερη περιοχή;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Σίγουρα. Σίγουρα. Χωρίς καμία αμφιβολία. Πιστεύω ότι οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες στη σταθερότητα της περιοχής. Η απουσία ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων θα δώσει κίνητρο σε αυτές τις χώρες να δείξουν ότι μπορεί να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Και είναι μία μικρή περιοχή. Ότι συμβαίνει στην περιοχή επηρεάζει και τη δική μου χώρα.

Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ θα επιτρέψει ποτέ κάποιον από εμάς να προχωρήσει πολύ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Άρα με το να μην επιτρέπεται η έναρξη διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, πιστεύω ότι δυστυχώς σημαίνει ότι την επόμενη φορά που η Ευρώπη θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια θα ανοίξει για τη Σερβία θα είναι πολύ συντηρητική στους αριθμούς, παρά τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Σερβία.»

euronews: Συναντηθήκαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη ποια ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης;

Άνα Μπρνάμπιτς/ πρωθυπουργός Σερβίας:

«Στα διμερή θέματα Ελλάδας - Σερβίας, έχουμε έναν πολύ καλό μηχανισμό συνεργασίας που είναι το υψηλό συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και το Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα υπογράψουμε μία διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και ανυπομονώ για αυτό.»