Αποσυμφόρηση με δυσφορία, υποδοχή με διαμαρτυρίες - Free Sunday
Αποσυμφόρηση με δυσφορία, υποδοχή με διαμαρτυρίες

Αποσυμφόρηση με δυσφορία, υποδοχή με διαμαρτυρίες

Εν μέσω διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζονται και σήμερα οι επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζονται πάντως.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τα επιβατηγά οχηματαγωγά «Νήσος Σάμος» με 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο και το Blue Star 2 με 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Στην Κω το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, δήμαρχος και κάτοικοι έστησαν μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι, προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση προσφύγων από πλοίο. Το πλοίο έφθασε στην Κω, αλλά μετά το μπλόκο των κατοίκων μόνο δύο από τα 77 άτομα αποβιβάστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν από το νησί.

Διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην Χίο  έκλεισαν, από τις 6.30 το πρωί σήμερα, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός οι οποίοι ζητούν να κλείσει το Κέντρο, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει το Politischos,gr , οι κάτοικοι των Καμποχώρων βρέθηκαν στους δρόμους από τα ξημερώματα της Δευτέρας , αποκλείοντας τη δίοδο των οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ., ως «μία πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας στον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στο Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς και στην ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής φιλοξενίας στις πέριξ ιδιωτικές εκτάσεις»

Χθες Κυριακή το βράδυ στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή διέρρευσε η φήμη ότι θα εγκατασταθούν πρόσφυγες σε πρώην κλινική του ΙΚΑ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής σε Γιαννιτσά και Στρυμονικό Σερρών, χωρίς επιτυχία γιατί τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους.