Ο Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα - Free Sunday
Ο Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα

Ο Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα

Αθώος δήλωσε στην έναρξη της απολογίας του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχολολιάκος, ο οποίος απέδωσε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής σε σκευωρία.

Την ίδια ώρα, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είχε κλείσει από τα μέτρα ασφαλείας τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η πολιτική αγωγή της δίκης.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματός του, και αναφέρει πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ.Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε νόμιμη τη δράση της Χρυσής Αυγής και εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μελών της κυβέρνησής του.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Σαμαρά και υπουργοί της «έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια».

Ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας χαρακτήρισε μάλιστα τη σύλληψη του «τηλεοπτικό σόου» μια «επιχείρηση σοκ και δέος» που στόχο είχε, όπως είπε, «να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστές, όχι ναζιστές και χαρακτήρισε «νόμιμη τη δράση του κόμματος». Ακόμη, αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέφερε: «Οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί μία τέτοια πράξη ήταν η Χρυσή Αυγή».

Μιλώντας για τα οικονομικά του κόμματός του, επισήμανε πως η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο ελληνικο κόμμα με «κρυστάλινα οικονομικά». Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του δήλωσε ότι ασχολείται με την πολιτική και δεν έχει αγοράσει «ποτέ ένα δωμάτιο».

Ο κ.Μιχαλολιάκος προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες του για τη δολοφονία Φύσσα

«Δεν έδωσα καμία εντολή για τη δολοφονία Φύσσα», είπε στην απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε εωρτήσεις της έδρας σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχε το μοιραίο βράδυ με το δεξί του χέρι Γιάννη Λαγό.

Όπως ανέφερε οι τηλεφωνικές συνομιλίες του αφοροούσαν «θέματα δημοσίας τάξεως» και όχι τη δολοφονία του μουσικού, για την οποία, όπως ανέφερε ο Ι. Λαγός, δεν του ανέφερε κάτι.

Αναλυτικά ο διάλογος του προέδρου του δικαστηρίου με τον Νίκο Μιχαλολιάκο:

Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο; είχε γίνει ένα έγκλημα;

Ν. Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα.Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτή που με έφεραν στο εδώλιο γιατί´ ξέρουν ότι είμαι αθώος. Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση κόμμα.

Πρόεδρος: Με τι είχε σχέση;

Ν. Μιχαλολιάκος: Με έναν άνθρωπο που δολοφόνησε έναν άλλον

Ο Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε ακόμη ότι δεν ερευνήσε το θέμα της παρουσίας και άλλων μελών ή οποαδών του κόμματος του στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. "Δεν το ερευνησα διότι πιστευα οτι το κόμμα δεν έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση με αυτή την ενέργεια και δεν την ενέκρινα" , είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες ;

Ν. Μιχαλολιάκος: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω...

Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και κόμμα...Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε.Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική

 

Με την απολογία Μιχαλολιάκου, ο όποίος σήμερα εμφανιίστηκε για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια στο δικαστήριο, για τις κατηγορίες της «ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και για «παράνομη κατοχή όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης» ολοκληρώνεται η ακροαματική διαδικασία.

Ο κατά το κατηγορητήριο «και κατ’ ουσία Αρχηγός και ηγέτης της Χρυσής Αυγής» φέρεται να «διηύθυνε αυτήν καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι κατ’ ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση».

Το σε βάρος του κατηγορητήριο άλλωστε αναφέρει: «Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Ο Μιχαλολιάκος αναμένεται να κάνει χρήση της επιχειρηματολογίας, που έκαναν κατά το παρελθόν συγκατηγορούμενοί του οι οποίοι μίλησαν στο δικαστήριο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους και να αποδώσει τη δίωξή του σε σκευωρία από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, με στόχο να καταποντιστούν τα υψηλά ποσοστά που εμφάνιζε το διάστημα εκείνο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναμένεται να ερωτηθεί και για τον χρόνο κατά τον οποίο ενημερώθηκε για τη δολοφονία Φύσσα καθώς στην απολογία της η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια είπε ότι οι δυο τους ενημερώθηκαν για τη δολοφονία του μουσικού την επόμενη ημέρα ενώ ο κατηγορούμενος Ν. Μίχος που έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, έχει καταθέσει ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα από το βράδυ που αυτή έλαβε χώρα.