Συνεργασία πολιτισμών και όχι απλώς χωρών δηλώνει ο Πρόεδρος της Κίνας ότι προωθεί στην Ελλάδα - Free Sunday
Συνεργασία πολιτισμών και όχι απλώς χωρών δηλώνει ο Πρόεδρος της Κίνας ότι προωθεί στην Ελλάδα

Συνεργασία πολιτισμών και όχι απλώς χωρών δηλώνει ο Πρόεδρος της Κίνας ότι προωθεί στην Ελλάδα

Με την κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 9:50 σήμερα Δευτέρα το πρωί, ξεκίνησε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι τζι Πινγκ στην Αθηνα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών. Οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί θα λάμππουν στην σύγχρονη εποχή» είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον έλληνα ομόλογο του, ο οποίος απάντησε «Οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται αλλά χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζουν τείχη διαχωρισμών» 

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Σι στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά, την οποία θα επισκεφθεί ο Kινέζος Πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το σήμερα Δευτέρα το απόγευμα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, μετά την κατάθεση στεφανιού,  ο κινέζος πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και η τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 12.40 Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Στις 19.00 επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.