Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» - Free Sunday
Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες - κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα.

Οι δυο συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί το περασμένο Σάββατο στην εισαγγελία, η οποία άσκησε σε βάρος τους αλλά και σε βάρος δυο ακόμη προσώπων που αναζητούνται από τις αρχές και στη συνέχεια έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα.

Η δίωξη αφορά στην τέλεση των εξής αδικημάτων:

  • τρομοκρατικές πράξεις από κοινού και κατ´ εξακολούθηση,
  • τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών,
  • διακεκριμένη περίπτωση όπλων
  • κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, 
  • παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία, παράνομη οπλοκατοχή και
  • προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών

Τα τρία πρώτα είναι κακουργήματα και τα υπολοιπα πλημμελήματα.

Το περασμένο Σάββατο όταν είχαν οδηγηθεί στην εισαγγελία, φίλοι και ομοϊδεάτες τους είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν επιτεθεί φραστικά κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.Σε βάρος των δύο συλληφθέντων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019, το οποίο εκτελέστηκε κατά την προσαγωγή στην εισαγγελία το περασμένο Σάββατο.

Η Αντιτρομοκρατική αναζητά τον 46χρονο τραυματία – καταζητούμενο, τον ειδικό κατασκευαστή βομβών, τα δυο περιφερειακά μέλη και τον προμηθευτή των εκρηκτικών υλών προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνα για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό του 46χρονου φυγά, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να έχει ζητήσει καταφύγιο σε κάποια κατάληψη στα Εξάρχεια χωρίς φυσικά να αποκλείουν ένα δεύτερο σενάριο που λέει ότι ο καταζητούμενος εδώ και μια εβδομάδα να έχει βρει καταφύγιο στην επαρχία προκειμένου να αναρρώσει από τον βαρύτατο τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο.

Ο τραυματισμός στο αριστερό γόνατο εκτιμούν πως είναι ιδιαίτερα σοβαρός και ο φυγάς χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς μπορεί να κινδυνεύει και η ζωή του. Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν πως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των τριών κατηγορουμένων ίσως δώσει κάποια στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.
Η Υπηρεσία εκτιμά ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αναβαθμίστηκε και πιθανότατα είτε απέκτησε ειδικό κατασκευαστή βομβών είτε - το σενάριο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες - ανέπτυξε επαφές με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α) που έχει πραγματοποιήσει πολλά χτυπήματα με βόμβες μεγάλης ισχύος.

Το μαϊμού ασθενοφόρο βόμβα είναι δύσκολο να κατασκευαστεί από τους τρεις κατηγορουμένους και έτσι ψάχνουν για προσθήκη του πυροτεχνουργού στην οργάνωση προκειμένου να αναβαθμίσουν την δράση τους.

Παράλληλα, όπως συνηθίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, τον εκτελεστικό βραχίονα συνοδεύει μια υποστηρικτική ομάδα έτοιμη να επέμβει αν κάτι πάει στραβά.Οι αναλυτές της Αστυνομίας εκτιμούν πως τουλάχιστον δυο είναι τα μέλη που αποτελούσαν τον υποστηρικτικό βραχίονα όμως δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτούς.

Παράλληλα ερευνούν τουλάχιστον πέντε ληστείες που κρίθηκαν ύποπτες καθώς χρησιμοποιήθηκαν καλάζνικοφ και το modus operandi προσομοιάζει με αυτό της Ε.Α, προκειμένου να σαρώσουν αξιοποιήσιμο υλικό από κάμερες και να σκιαγραφήσουν το προφίλ και άλλων μελών της οργάνωσης.

Η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων και των στοιχείων που βρέθηκαν στα usb και στο laptop αλλά και το «ξεσκόνισμα» του οπλισμού για ανίχνευση dna και αποτυπωμάτων είναι τα επόμενα βήματα της Αντιτρομοκρατικής μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης. Μια διαδικασία βέβαια που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.