Ποινική δίωξη Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis ζητά η Τουλουπάκη - Free Sunday
Ποινική δίωξη Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis ζητά η Τουλουπάκη

Ποινική δίωξη Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis ζητά η Τουλουπάκη

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, παρήγγειλε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ´ εξακολούθηση.

Προηγήθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς τη Βουλή για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να προχωρήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος του.

Μετά την άδεια που δόθηκε από τη Βουλή, τον περασμένο Οκτώβριο για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, την οποία είχε ζητήσει και ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ήρθε η παραγγελία για την άσκηση εισαγγελικής δίωξης.

Από την έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς και από την αξιολόγηση των στοιχείων που είχαν στα χέρια τους, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κρίση τους, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Πριν από λίγες ημέρες από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Στο πόρισμα, που είχε αποστείλει η Εισαγγελίας Διαφθοράς στη Βουλή, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να κληθεί ο πρώην υπουργός Υγείας σε εξηγήσεις στους εισαγγελείς, αναφέρεται ότι ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται ποινικά για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν στη Βουλή, στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβέρδου σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκδόθηκαν από συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε τιμές αρκετά πιο υψηλές, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κ. Λοβέρδος από την αρχή αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επιλήψιμες πράξεις σε σχέση με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς.