Ο Κοτζιάς είχε συμφωνήσει να επιστρέψει τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο - Free Sunday
Ο Κοτζιάς είχε συμφωνήσει να επιστρέψει τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο

Ο Κοτζιάς είχε συμφωνήσει να επιστρέψει τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο

Σε αποδοχή του αιτήματος της Τουρκικής πλευράς να της παραδώσει η Ελλάδα τους 8 αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, είχε προχωρήσει η Αθήνα, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα που αποκαλύπτει ο Abdullah Bozkurt του δίκτυο Nordic Monitor.

 

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έχει το Nordic Monitor που εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16:15 της 16ης Ιουλίου 2016, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα.


Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο της διαφυγής αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτηση του στο Twitter, στις 17:15 της 16 Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, έγραψε ότι είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιώτες το συντομότερο δυνατό.

Το τμήμα Interpol της ελληνικής αστυνομίας ενημέρωσε την Ιντερπόλ ότι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί τέθηκαν υπό κράτηση όταν προσγειώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk και αριθμό ουράς 11308 στις 11:50 της 16ης Ιουλίου.

Η έκθεση ανέφερε τα ονόματα όλων των επιβατών και σημείωνε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Για το σημείωμα ενημερώθηκε και η Ιντερπόλ της Τουρκίας και ο τουρκικός στρατός.

Το σχέδιο για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Ιντερπόλ και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Οι διαταγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να επιστρέψουν, τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία, μεταβιβάστηκαν στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα «Harekat Yıldırım» (Operation Lightning), ο οποίος με τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Χερσαίες Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10μελές πλήρωμα να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη.

Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να διαθέσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ φυγάδων Τούρκων στρατιωτών από την Ελλάδα.Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων.

Η εντολή γράφτηκε από τον L.t. Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών και εγκρίθηκε από τον Col. Armagan Ustael, τον επικεφαλής της τότε υπηρεσιακής βαρδιας της SKKHM.Το σχέδιο φαίνεται απέτυχε όταν οι δικαστικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονταν χωρίς δίκαιες διαδικασίες, ή δίκαιη δίκη.

Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της αποστολής των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και της δημόσιας διοίκησης.Έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί – οι Gencay Büyük, Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Bilal Kurugül και Mesut Fırat – όλοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με μια λίστα καταζητούμενων από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.