Επείγοντα μέτρα στο εσωτερικό, αυξημένες πιέσεις προς την Ευρώπη για το μεταναστευτικό - Free Sunday
Επείγοντα μέτρα στο εσωτερικό, αυξημένες πιέσεις προς την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Επείγοντα μέτρα στο εσωτερικό, αυξημένες πιέσεις προς την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

«O επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της Νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Αθήνα, η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει το επιχειρησιακό της σχέδιο στο οποίο προβλέπεται η λειτουργία δέκα κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

«Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της», είπε στο συνέδριο ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος προτείνει, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετήσει το μεταναστευτικό πρώτη προτεραιότητα της και να δημιουργηθεί κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο. «Χρειάζεται ένα κοινό σύστημα για το άσυλο που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ενίσχυση στη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και άμεσες επιστροφές, όπως και κλείσιμο της Μόριας.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για ένα γερό νοικοκύρεμα αναφορικά με τις ΜΚΟ που δρουν στην χώρα, αλλά και το βάρος που θα δοθεί στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, για την μέριμνα των οποίων καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα υπολογίζονται ότι θα είναι δέκα και θα γίνουν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα, από ένα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Για τα υπόλοιπα γίνονται συνεννοήσεις στη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλεί ότι «με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες» ενώ η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε ότι το σχέδιο «απ' ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών».«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες» δήλωσε η κυρία Γεννηματά μετά την επίσκεψή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στις δηλώσεις της πάντως δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τα μέτρα να αποδώσουν καθώς όπως προσέθεσε “όπως πάντα, όλα θα κριθούν στην πράξη”.

Ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία που έχει οι Ευρωπαίοι εταίροι να υποχρεωθούν σε αλλαγή στάσης. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χρηματοδοτήσεις. Προφανώς το γνωρίζουν, αλλά μέχρι τώρα βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Δεν βολεύεται, όμως, η Ελλάδα, η οποία τείνει να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών»., κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.