Ώρα του πρωθυπουργού: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη διαφθορά - Free Sunday
Ώρα του πρωθυπουργού: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη διαφθορά

Ώρα του πρωθυπουργού: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη διαφθορά

Για «απροκάλυπτη εύνοια» απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση ερώτησης που κατέθεσε προς τον Κ. Μητσοτάκη.

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε με μεγάλη ταχύτητα να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στην χρεοκοπία και στα μνημόνια» είπε.

Υποστήριξε ακόμη πως «είναι ντροπή» η κυβέρνηση να μιλάει για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή «να παραβιάζει τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνούν ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τη Δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττοντας το αίσθημα της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστώντας τη χώρα διεθνή περίγελω», αλλά και να απαντήσει στους φορολογούμενους «ποιους εξηπηρετεί με αυτές τις διατάξεις».

«Είναι δικαίωμά σας να αυτοδιασύρεστε στο κοινοβούλιο με θεατρινισμούς και κατηγορίες στους αντιπάλους σας, αλλά δεν είναι δικαίωμά σας να προκαλείτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρετε τη χώρα διεθνώς» είπε ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «δεν ήρθε καν στην Ολομέλεια για να τοποθετηθεί στη διάρκεια της συζήτησης των νέων ποινικών κωδίκων». «Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για νομοθετική εύνοια στους λεγόμενους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 του μήνα, δηλαδή πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες. Ο λόγος ήταν για να σας δώσω την ευκαιρία  να το ξανασκεφτείτε και να το πάρετε πίσω. Όχι μόνο δεν το πήρατε πίσω, ούτε καν ήρθατε να απαντήσετε. Αλλά ούτε καν ήρθατε και στην Ολομέλεια να τοποθετηθείτε κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων, όταν η πλειοψηφία σας ψήφιζε αυτές τις φωτογραφικές διατάξεις, για τις οποίες σας εγκαλούμε» ανέφερε.

«Το κάνατε αυτό γιατί θέλετε να μείνετε εκτός κάδρου, να κάνουν άλλοι τη βρόμικη δουλειά» υποστήριξε και σημείωσε ότι αν δεν είχαν αναδείξει το θέμα οι Financial Times πάλι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ερχόταν στη Βουλή. «Το δημοσίευμα αυτό σας χάλασε το σχεδιασμό να περάσετε το θεμα αυτό 'στα ψιλά'» πρόσθεσε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει «στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό».

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι με την επίμαχη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα «''καθαρίζε'' μια σειρά υποθέσεων "θαλασσοδανείων", στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα "δανεικά και αγύριστα" των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης». 

Μητσοτάκης: Θέλω τη χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο

Να αφήσει την «ακραία διχαστική ρητορική» κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αντιπολιτευτική πολιτική που ακολουθεί είναι «βολική» για την κυβέρνηση, αλλά κακή για τον τόπο.

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό».

Κάλεσε παράλληλα τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας νωρίτερα τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην αναφορά του Πρωθυπουργού για «δημοσιογραφικό λάθος» των Financial Times, χαρακτηρίζοντάς «ψευτομεταβατική» την επίμαχη διάταξη. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δεν «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».

με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ