Τα κυβερνητικά σχέδια για το μεταναστευτικό ενοχλούν διακινητές στο εξωτερικό και ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό - Free Sunday
Τα κυβερνητικά σχέδια για το μεταναστευτικό ενοχλούν διακινητές στο εξωτερικό και ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό
_Αποσυμφόρηση μέσα στη νύχτα

Τα κυβερνητικά σχέδια για το μεταναστευτικό ενοχλούν διακινητές στο εξωτερικό και ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών προκάλεσαν οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη από τον υφυπουργό Άμυνας και συντονιστή για την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η αύξηση αποδίδεται στην ανάγνωση που δείχνουν να έκαναν οι διακινητές στις εξαγγελίες, σύμφωνα με την οποία το ενδεχόμενο αυστηρής επιτήρησης των συνόρων από την ελληνική πλευρά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσκολίες στο εξαιρετικά επικερδές εμπόριο της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων.

Παράλληλα, τους διακινητές πιέζει και η επερχόμενη έλευση του χειμώνα, ο οποίος θεωρούν ότι θα δυσχεράνει τη μεταφορά από την τουρκική ακτή στα ελληνικά νησιά και θα μειώσει τον τζίρο των μετακινήσεων που επιχειρούν.

Η αύξηση των ροών, όμως, επιδιώκει να ακυρώσει και την ίδια την αξιοπιστία των εξαγγελιών και να ενισχύσει το αίσθημα δυσπιστίας που διακατέχει τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες δεν βλέπουν να προχωρά η προσδοκία να αδειάσουν τα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Μόρια στη Λέσβο έκανε τον τελευταίο καιρό διαρκή ρεκόρ φιλοξενουμένων και όπως έλεγε στέλεχος της διοίκησης «είχαμε μετρήσει μια πόλη 15.800 κατοίκων την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη το μεσημέρι έγιναν 16.024».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σάμος, η οποία την επομένη των εξαγγελιών είδε να μεταφέρονται προς την ενδοχώρα περίπου 400 άτομα, ενώ οι αφίξεις έφτασαν τις 600, δηλαδή το ισοζύγιο είχε αύξηση κατά περίπου 50%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της λαϊκής πίεσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τον δήμο της ανατολικής Σάμου να απειλεί με παραίτηση επειδή δεν εφαρμόζεται η απόφαση που είχε ληφθεί επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται στο νησί να λειτουργήσει ένα μικρό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα καταγράφει τους αφικνούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα προωθούνται σε άλλα σημεία, κυρίως στην ενδοχώρα.

Όμως η αύξηση των αφίξεων και η ενίσχυση των διαμαρτυριών έχει παρενέργειες και στην οικονομία των νησιών, καθώς δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που η δημοσιοποίηση του κλίματος έντασης θα έχει στην επόμενη τουριστική περίοδο, οι προκρατήσεις για την οποία τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις 5+1 δράσεις που ανακοίνωσε, δηλαδή να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, ενίσχυσε η δεκαπενθήμερη προθεσμία που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις καταλήψεις κτιρίων ώστε «εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα υπό κατάληψη κτίρια που εκκενώθηκαν μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις βρέθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, που δεν πληρούσαν τους ελάχιστους όρους υγιεινής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει απαντηθεί ακόμη η πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στα κτίρια των καταλήψεων, με δεδομένο ότι η μετακίνηση από τα νησιά στην ενδοχώρα είναι αποκλειστικά κρατική υπόθεση.

Ακόμη περισσότερο, όταν μία από τις καταλήψεις στα Εξάρχεια που φιλοξενούσε πρόσφυγες και εκκενώθηκε πρόσφατα είχε εκκενωθεί ξανά τον προηγούμενο Απρίλιο και όχι μόνο επανακαταλήφθηκε αλλά απέκτησε και νέους φιλοξενούμενους.

Η εξέλιξη προκάλεσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μια αντίδραση η οποία δύσκολα ερμηνεύεται.

Στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την προηγούμενη Πέμπτη γινόταν λόγος για «επικίνδυνες μεθοδεύσεις Χρυσοχοΐδη» και συνδυαζόταν η προθεσμία που έδωσε ο υπουργός για τις καταλήψεις με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Τελεσίγραφο για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων που λήγει την παραμονή της επετείου Γρηγορόπουλου» έγραφε η «Αυγή».

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση με την οποία σχολίαζε τις κυβερνητικές αποφάσεις απέφυγε να καλέσει την κυβέρνηση να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, ακριβώς επειδή δεν υιοθετεί την πολιτική της αποτροπής και δεν πιστεύει στην πρόβλεψη για επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

«Πιέστε την Ε.Ε. να επιβάλει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της» περιοριζόταν να αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εμμένει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ευπρόσδεκτων επισκεπτών με προφίλ πρόσφυγα ή μετανάστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα φυλακές στις οποίες θα κρατούνται οικογένειες και ανήλικοι, ενώ η φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν δίστασε να τα χαρακτηρίσει «Αλκατράζ για πρόσφυγες» και να υιοθετήσεις τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε ακροδεξιές.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των σχεδίων, η κυβέρνηση δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των περιφερειαρχών, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία του σχεδίου. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, συνδύασε το ενδεχόμενο αποτυχίας μόνο με αυξημένες ροές, οι οποίες όμως δεν είναι συνήθεις τον χειμώνα, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έδωσε περιθώριο κινήσεων στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «η αποσυμφόρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλα μας τα νησιά».

Αλλά και οι περιφερειάρχες των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα, όπως ο κ. Σπανός της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν κι άλλους πρόσφυγες, και μάλιστα με ευρεία συναίνεση στο περιφερειακό συμβούλιο.