Θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ; Απαντά ο πρώην υφυπουργός, Σπ. Βούγιας - Free Sunday
Θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ; Απαντά ο πρώην υφυπουργός, Σπ. Βούγιας
Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου και νυν Δημοτικός ΣυμBουλος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας

Θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ; Απαντά ο πρώην υφυπουργός, Σπ. Βούγιας

H επαγγελία της αδύνατης μεταμόρφωσης

Η επιλογή του τίτλου παραφράζει, όχι τυχαία, τον αντίστοιχο τίτλο του επιδραστικού βιβλίου του Άγγελου Ελεφάντη «Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης».

Γιατί πιστεύω πραγματικά πως όσο μακρινή φαντάζει η δυνατότητα πραγμάτωσης του απώτατου στόχου της ριζοσπαστικής Αριστεράς άλλο τόσο δύσκολη και απραγματοποίητη φαίνεται (παρ’ ότι μοιάζει απλή) και η συνολική μετουσίωσή της σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

Φυσικά, σε επίπεδο προθέσεων, μπορεί κανείς να υπαινίσσεται για λόγους τακτικής (γιατί αμφιβάλλω αν ο ΣΥΡΙΖΑ το εννοεί και το επιθυμεί πραγματικά) ότι το θέλει και το επιζητά, εντοπίζοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στον χώρο. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται για μια νέα περίπτωση «αυταπάτης» αλλά μάλλον για μια απόπειρα εξαπάτησης που δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Γιατί το ξέρουμε πια καλά: σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αντιθέτως, τα μέσα είναι αυτά που αποκαλύπτουν και καθορίζουν τον σκοπό και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ οι όποιες καλές προθέσεις