Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή - Free Sunday
Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Τον στόχο της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, έως το 2028, και την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα γίνει σήμερα στις 11.30 ώρα Ελλάδας, στη Μαδρίτη της Ισπανίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενόψει και της συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πρόκειται να συγκαλέσει η Ελλάδα το 2020, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO.

Νωρίτερα, στις 10.00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος», τονίζει στο μήνυμα κατά την έναρξη της συνοδου, ο Γενικός Γραμματέας του OHE  Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος υποστηρίζει πως πολλές κυβερνήσεις μπορούν, αλλά δεν θέλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

«Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να τεθεί μια τιμή στον άνθρακα και να σταματήσουν οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων. Λείπει η πολιτική βούληση να σταματήσει η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2020. Λείπει η πολιτική βούληση ώστε να φορολογηθεί το εισόδημα από τον άνθρακα και βεβαίως όσοι ρυπαίνουν» δήλωσε ο Γκουτέρες ο οποίος κ'άνει λόγο για "κλιματική κρίση"

Αύξηση της θερμοκρασίας, ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες και πυρκαγιές είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν ηγέτες από όλο τον κόσμο από τις 2 ως τις 13 Δεκεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 2000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

Στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας-ορόσημο που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015, εν μέσω πιέσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και μαζικές διαδηλώσεις για ανάληψη επείγουσας δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πριν από περίπου ένα μήνα, τη σύνοδο ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει η Χιλή, αλλά μετά τις βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν την χώρα, η κυβέρνηση του Σαντιάγκο ανακοίνωσε πως αδυνατεί και ανέλαβε η Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά πως η διοργάνωση θα στοιχίσει 50 εκατομμύρια ευρώ. Όμως θα φέρει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ κυρίως στους τομείς της διαμονής και της εστίασης.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στις 19.30 ώρα Ελλάδας, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ενώ αύριο 3 και μεθαύριο 4 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.