Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επαναλαμβάνει η Κομισιόν - Free Sunday
Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επαναλαμβάνει η Κομισιόν
Liber Europe

Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επαναλαμβάνει η Κομισιόν

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Η ΕΕ έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε δε ότι «στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Σε επόμενη ερώτηση για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».