Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη για την ένταση στη Μεσόγειο - Free Sunday
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη για την ένταση στη Μεσόγειο
Eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη για την ένταση στη Μεσόγειο

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα της τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 16.30 το απόγευμα της Τετάρτης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, έγινε γνωστό την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του προς συνεργάτες, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, το οποίο έχει εξοργίσει την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση: «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες». Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση, σημείωσε. 

Όπως σημειώνουν Έλληνες διπλωμάτες, σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες:  «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο -  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ατη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ. υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Ενημέρωσε επίσης για το θέμα τους ηγέτες της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ακόμα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.