Ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ απειλείται από Brexit, Ρωσία, Κίνα - Free Sunday
Ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ απειλείται από Brexit, Ρωσία, Κίνα

Ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ απειλείται από Brexit, Ρωσία, Κίνα

Τη στήριξή του στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ έδωσε από το Ελσίνκι ο Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας ότι το Brexit και οι διεθνείς εξελίξεις απειλούν να υποβαθμίσουν τη θέση της Ένωσης στη διεθνή σκακιέρα.

«Το βασικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η γεωπολιτική διάσταση της ΕΕ. Μας δίνει το καλό παράδειγμα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Ούρσουλα] φον ντερ Λάιεν, η οποία ζητάει μια γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Ελσίνκι.

 

 

«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας» εξήγησε. «Το Brexit μειώνει το στρατηγικό βάρος, την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ. Έχουμε προβλήματα συνεννόησης με τις ΗΠΑ, έχουμε πάντα μια δυναμική έως επιθετική Ρωσία, έχουμε την Κίνα που είναι ανερχόμενη δύναμη […] Επομένως πρέπει να αυξήσουμε το ειδικό βάρος της ΕΕ. Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το πώς θα οργανώσουμε εσωτερικά τη ζωή, τα δικαιώματα, την προοπτική μας –όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε έναν ανταγωνιστικό έως επικίνδυνο κόσμο» προειδοποίησε.

Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι η ΕΕ παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το σεβασμό στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, προειδοποίησε όμως ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα κεκτημένα από απειλές όπως ο λαϊκισμός και η αμφισβήτηση της διάκρισης των εξουσιών.

 

«Πρέπει να μετρήσουμε δυνάμεις. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν την απάντηση» είπε. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της θέσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για «ευρωπαϊκή κυριαρχία στο Διαδίκτυο», προκειμένου να μην υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες επιρροής –μια σαφής αναφορά στις ρωσικές απόπειρες ανάμειξης στις εκλογές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αναγνωρίστηκε στη διάσκεψη του Ελσίνκι ως ζήτημα προτεραιότητας. Ο κ. Κύρτσος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, σε πράσινες τεχνολογίες που δημιουργούν ευκαιρίες για την οικονομία ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττουν το μέλλον του πλανήτη.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε μεγάλη κλίμακα, χάρη σε γενναίες επιδοτήσεις.

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη 400.000 ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ στην Ευρώπη μόλις 800.

Ακόμα και τα ηλεκτρικά λεωφορεία που σχεδιάζει να προμηθευτεί το Λονδίνο, επισήμανε, θα χρησιμοποιούν μπαταρίες κινεζικής κατασκευής.