Οι επιστολές Αθήνας προς ΟΗΕ για την τουρκολιβυκή συμφωνία - Free Sunday
Οι επιστολές Αθήνας προς ΟΗΕ για την τουρκολιβυκή συμφωνία
Eurokinissi

Οι επιστολές Αθήνας προς ΟΗΕ για την τουρκολιβυκή συμφωνία

Δύο επιστολές, μια προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Aντόνιο Γκουτέρες, και μια δεύτερη προς  την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, έστειλε τη Δευτέρα η κυβέρνηση σχετικά με το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα στην Μεσόγειο.

Το περιεχόμενο των κειμένων παρουσίασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως ανέφερε, στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε  ότι στην επιστολή τονίζεται ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον ΓΓ του ΟΗΕ»

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει τη συμφωνία αυτή στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επισημαίνεται το επίμαχο μνημόνιο διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής «και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα τα ίδια επιχειρήματα τίθενται και στην επιστολή πρός τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ».

«Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή» σημείωσε ο κ. Πέτσας.