Πηγές: Καταδίκη της Τουρκίας στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο - Free Sunday
Πηγές: Καταδίκη της Τουρκίας στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο

Πηγές: Καταδίκη της Τουρκίας στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη θα στείλει σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο θεωρείται άκυρη, προκύπτει από σχέδιο ανακοινωθέντος που περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, DPA.

«Το μνημόνιο κατανόησης [...] παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες» επισημαίνεται στο κείμενο, όπως αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οικονομικά θέματα της ΕΕ και η κρίση  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.  

To δημοσίευμα του DPA επιβεβαιώνει τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ανέφερε στο Twitter ότι «στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη «ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»