Στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία τις συντεταγμένες της συμφωνίας με Λιβύη - Free Sunday
Στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία τις συντεταγμένες της συμφωνίας με Λιβύη

Στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία τις συντεταγμένες της συμφωνίας με Λιβύη

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες ζώνες που προβλέπει το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, από την οποία αναμένεται καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

 

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, είχε δηλώσει προ ημερών ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίζονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

Στον ΟΗΕ, πάντως, έχει απευθυνθεί και η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλοντας παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Αθήνα έστειλε δύο επιστολές, μία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα.

Την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ. Όπως δήλωσε, «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους».