Πέτσας: Διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των ΑΟΖ με όλους τους γείτονες - Free Sunday
Πέτσας: Διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των ΑΟΖ με όλους τους γείτονες
Eurokinissi

Πέτσας: Διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των ΑΟΖ με όλους τους γείτονες

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες:  την Αλβανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και φυσικά  την Λιβύη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επισήμανε πάντως ότι οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες είναι «παλιά ιστορία». Με την Αίγυπτο είναι μία ιστορία που τραβάει σε βάθος 15 ετών, είπε.

« Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, πριν φτάσουμε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Αλλά εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Αίγυπτο ή μόνο στην Κύπρο, όταν μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά τις εξελίξεις με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι το πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, έχει ήδη αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κυρώσεων ακόμη και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία βοηθούν τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες. 

«Έχουμε μια ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας ή τους συμμάχους μας με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κ. Πέτσας.