Το εφετείο έκανε βαρύτερο το αδίκημα αλλά μικρότερη την ποινή και οι δολοφόνοι αποφυλακίστηκαν - Free Sunday
Το εφετείο έκανε βαρύτερο το αδίκημα αλλά μικρότερη την ποινή και οι δολοφόνοι αποφυλακίστηκαν

Το εφετείο έκανε βαρύτερο το αδίκημα αλλά μικρότερη την ποινή και οι δολοφόνοι αποφυλακίστηκαν

Πορεία αντιστρόφως ανάλογη προς την πορεία της Χρυσής Αυγής είχαν οι δύο άνθρωποι οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν πριν από περίπου επτά χρόνια στα Πετράλωνα.

Ο 29χρονος Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη το 2013, επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά, όταν η ναζιστική οργάνωση βρισκόταν στο απόγειο της πολιτικής πορείας της, και κέρδισαν την απαλλαγή τους από τα ισόβια δεσμά τον Μάιο του 2019, επί Τσίπρα.

Είκοσι μέρες αργότερα, στις ευρωεκλογές, το κόμμα τους βρέθηκε να έχει χάσει περισσότερους από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του των προηγούμενων ευρωεκλογών και δύο μήνες αργότερα απέτυχε να επανεκλέξει βουλευτές στην ελληνική Βουλή, αλλά οι ίδιοι αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και έχοντας εκτίσει λιγότερο από το 1/3 της ποινής τους.

Το θύμα

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένας 27χρονος από ένα φτωχό ορεινό χωριό του Πακιστάν, απ’ όπου είχε φύγει πριν από χρόνια, στα 21 του. Η οικογένειά του ζούσε και ζει ακόμη εκεί. Είχε εννέα αδέρφια, ένα αγόρι και οκτώ κορίτσια.

Στην Αθήνα κέρδιζε τα προς το ζην δουλεύοντας σε λαϊκές αγορές.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 είχε φύγει με ποδήλατο από το Περιστέρι, όπου διέμενε, για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή τον πλησίασαν και τον μαχαίρωσαν έξι φορές, με αποτέλεσμα να πεθάνει αμέσως.

Γείτονες που είδαν τη σκηνή ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία λίγο αργότερα εντόπισε στο Σύνταγμα τη μηχανή, στην οποία επέβαιναν ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος άνεργος Διονύσης Λιακόπουλος, με τα μαχαίρια που χρησιμοποίησαν στη δολοφονία ακόμη επάνω τους.

Ο αστυνομικός που τους συνέλαβε κατέθεσε ότι του είπαν «καλά δεν του κάναμε, αφού ήταν ξένος;».

Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμη στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Η δολοφονία Λουκμάν επέσπευσε την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Επρόκειτο για υπηρεσία τη σύσταση της οποίας είχε προαναγγείλει τον Αύγουστο του 2012 στη Βουλή ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αλλά η έναρξή της ανακοινώθηκε επίσημα τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία, στις 21 Ιανουαρίου 2013.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Νίκος Παπαγιαννόπουλος, είπε ότι τη νέα υπηρεσία στελέχωσαν περίπου 200 αστυνομικοί, διευκρινίζοντας ότι «η εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους πάνω στο αντικείμενο γίνεται σταδιακά».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί «οργανωμένα, συστηματικά, αποφασιστικά και άμεσα», εκφράζοντας την ευχή να μη μακροημερεύσουν οι υπηρεσίες που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, καθώς το τέλος της λειτουργίας τους θα σημαίνει την εξάλειψη των φαινομένων ρατσιστικής βίας.

Η πρώτη δίκη

Οι δύο παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα.

Η δίκη τους σε πρώτο βαθμό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες η Χρυσή Αυγή άγγιξε το 10%.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τους προκάλεσε το θύμα, αλλά δεν έπεισαν και καταδικάστηκαν και οι δύο σε ισόβια, χωρίς όμως το δικαστήριο να αναγνωρίσει ευθέως ρατσιστικό χαρακτήρα στο έγκλημα.

«Η ανθρωποκτόνος πρόθεση των κατηγορουμένων, οι οποίοι από κοινού αφαίρεσαν τη ζωή του Σαχζάτ Λουκμάν γνωρίζοντας την πράξη στην οποία προβαίνουν με την πλήξη του θύματος 7 φορές σε ευαίσθητα και ζωτικά σημεία του σώματός του και επιθυμώντας την καταστροφή της ζωής ενός αγνώστου σε αυτούς ανθρώπου λόγω της διαφορετικότητας των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, της εθνικής του καταγωγής και της θρησκείας του, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του θύματος οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης, είτε λεκτική είτε έμπρακτη» ανέφερε στην απόφασή του το Μικτό Ορκωτό της Αθήνας.

Παράλληλα, όμως, οι δράστες ήταν και κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Το εφετείο

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, και διήρκεσε 13 μήνες, μέχρι τις 6 Μαΐου 2019, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες η Χρυσή Αυγή μετά βίας ξεπέρασε το 3% και εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή.

Τα επιχειρήματα των δύο επίσης δεν ήταν πειστικά και αυτή τη φορά έγινε ευθεία αναφορά στον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθώς και τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όμως η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης ήταν αρκετή για να σπάσουν τα ισόβια και να καταδικαστούν σε 21,5 χρόνια φυλακή.

Δηλαδή, ενώ το πλαίσιο έγινε πιο επιβαρυντικό, η ποινή έγινε πιο ελαφριά.

Από τη συνολική ποινή αφαιρέθηκαν τα μεροκάματα εντός της φυλακής και τον Ιούλιο αποφυλακίστηκαν και οι δύο, έχοντας εκτίσει συνολική ποινή έξι ετών και τεσσάρων μηνών.

Κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη

Όμως η εμπλοκή τους με τη Δικαιοσύνη δεν έληξε, καθώς και οι δύο είναι κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στις απολογίες τους, οι οποίες έγιναν τον Σεπτέμβριο, μετά την αποφυλάκισή τους, διέψευσαν ότι διετέλεσαν μέλη του κόμματος και επέμειναν στις εκδοχές που είχαν επικαλεστεί στη δίκη για τη δολοφονία του Λουκμάν.

«Δεν έχω καμία σχέση με εγκληματική οργάνωση, ούτε γνώριζα το θύμα, ένα περιστατικό της στιγμής ήταν, μια παρεξήγηση» κατέθεσε απολογούμενος ο Στεργιόπουλος.

Παρόμοια θέση κράτησε και ο Λιακόπουλος, ο οποίος στην αρχική δίκη είχε υποστηρίξει ότι τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής που κατασχέθηκαν από το σπίτι του τα είχε στην κατοχή του «για να σημειώνει τα αποτελέσματα στο Στοίχημα».

«Εγώ ούτε ρατσιστής είμαι, ούτε έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε ήξερα στην αρχή ότι ήταν αλλοδαπός. Και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα» είπε ο Λιακόπουλος.

Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στην απολογία του είχε πει ότι είχε διαβάσει για το θέμα της δολοφονίας Λουκμάν και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ήθελαν να εμπλέξουν τη Χρυσή Αυγή».

«Θα ήθελα να απευθυνθώ και σε αυτούς τους δικαστές που δικάζουν την ένταξη των δολοφόνων σε εγκληματική οργάνωση και να ζητήσω να τους καταδικάσουν, για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα μίσους» δήλωσε στην «Εφ.Συν.», μετά την απολογία των δύο, ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν.

H απόφαση αναμένεται με τους καταδικασμένους με αμετάκλητη απόφαση ως δολοφόνους να είναι ελεύθεροι, ενώ το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας εξακολουθεί να υφίσταται.