Εκπαιδεύοντας (τ)η Μπέτυ.. - Free Sunday
Εκπαιδεύοντας (τ)η Μπέτυ..
Στον προσωπικό της ιστότοπο, baziana.eu, η κ.Μπαζιάνα επικαλείται την αναγόρευση, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, σε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου η οποία δεν είναι γνωστό πόσο χρήσιμη της ήταν στην εγχώρια ακαδημαϊκή της εξέλιξη

Εκπαιδεύοντας (τ)η Μπέτυ..

Ήταν 28 Αυγούστου του 2013 όταν συνεδρίασε υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ανακοίνωσε ότι εκείνη την ημέρα ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η μετακίνηση των πλεοναζόντων καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση:

«• Για 6.041 πλεονάζουσες θέσεις, προκηρύχθηκαν 4.600 κενές θέσεις προς πλήρωση.

  • • Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου ξεπέρασαν τις 5.750.
  • • Οι θέσεις που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί με την υποβολή των αιτήσεων προτίμησής τους έφτασαν τις 3.495, όσες και τελικά είναι οι μετακινήσεις της ανακατανομής των εκπαιδευτικών.
  • • Από αυτές, οι 2.495 θα καλύψουν εκπαιδευτικές θέσεις εντός της περιφερειακής διεύθυνσης και στην πόλη όπου ήδη βρίσκονται.

Οι ειδικότητες που μετατάσσονται είναι γυμναστές, καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, ειδικότητες που διδάσκουν τα αντικείμενα που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων».

Λίγες ημέρες αργότερα, στο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2013 φύλλο 986 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση με τα ονόματα των 3.495 εκπαιδευτικών με αλφαβητική σειρά.

Στη θέση 1786 ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία συγκαταλεγόταν στους 2.495 εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούσαν εντός της περιφερειακής διεύθυνσης και στην πόλη όπου ήδη βρίσκονταν.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή καλούσαν τον τότε υπουργό Παιδείας, τον οποίο κατήγγελλαν για αδιαφάνεια στις μετατάξεις, να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις αναφορικά με τις μετατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και αν «προτίθεται να γνωστοποιήσει τη διαδικασία (αλγόριθμο) που ακολουθήθηκε για τις μετατάξεις των 3.495 εκπαιδευτικών της Β/θμιας στην Α/θμια εκπαίδευση».

Από εκείνους τους επτά, σήμερα βουλευτής είναι μόνο ο κ. Βαγγέλης Συρμαλένιος των Κυκλάδων. Τέσσερις είχαν αποχωρήσει στην κρίση του μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, δύο ήταν βουλευτές έως τις εκλογές του Ιουλίου 2019, όπου η μία δεν ήταν ξανά υποψήφια και ο άλλος δεν επανεξελέγη.

Η κ. Μπαζιάνα σε επιστολή της στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 και με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ αποδίδει την απόφασή της να συμμετάσχει στις μετατάξεις του 2013 στον φόβο της διαθεσιμότητας, αλλά δεν κάνει λόγο για αδιαφάνεια.

«Από το 2002 υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια Πληροφορικής, αρχικά τη Β/θμια και στη συνέχεια την Α/θμια εκπαίδευση, στην οποία μετατάχθηκα το 2013 μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων υπό τον φόβο της διαθεσιμότητας» ανέφερε.

Αποσπάσεις διά υπογραφών Αρβανιτόπουλου, Λοβέρδου, Κουράκη, Φίλη

Στην ίδια δήλωσή της είχε διευκρινίσει: «Από το σχολικό έτος 2013-2014 υπηρετώ ως εργαστηριακό εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΕΜΠ, με υπηρεσιακή απόσπαση ενός σχολικού έτους κάθε φορά, με βάση το επιστημονικό βιογραφικό μου».

Όταν βέβαια λέει το έτος 2013-2014, δεν εννοεί από την αρχή του έτους. Διότι στους καταλόγους των προς απόσπαση εκπαιδευτικών που υπέγραψε ο κ. Αρβανιτόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομά της. Ευλόγως. Ούτε να παρουσιαστούν καλά καλά οι 3.495 δεν είχαν προλάβει. Έτσι, στις 5 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις

Αλλά και ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να σηκώσει το θέμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Χ. Κόκκινο, στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου μόνο ο κ. Κόκκινος έκανε απλώς αναφορά στα «ζητήματα που προκύπτουν από τις μετατάξεις».

Στην Α΄ εκπαιδευτική περιφέρεια Αθηνών παρέμεινε έως τις 14 Φεβρουαρίου 2014, οπότε ο κ. Αρβανιτόπουλος υπέγραψε την με αριθμό πρωτοκόλλου απόφαση 21554/Δ1 για τις «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα πανεπιστήμια για το σχολικό έτος 2014».

Έξι μήνες αργότερα, την ίδια απόφαση υπέγραψε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον κ. Αρβανιτόπουλο στην κυβέρνηση Σαμαρά μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου 2014.

Ήταν η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 142581/Δ1 για τις «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το σχολικό έτος 2014-2015» που υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τον προσωπικό της ιστότοπο, στο ΕΜΠ δίδασκε στο χειμερινό εξάμηνο Δίκτυα Υπολογιστών του 7ου εξαμήνου και στο εαρινό εξάμηνο 2014-2015 Εξομοίωση Συστημάτων Επικοινωνιών του 8ου εξαμήνου και Διαμόρφωση, Φώραση και Εκτίμηση Σημάτων - Ψηφιακές Επικοινωνίες I του 6ου εξαμήνου.

Το σχολικό έτος 2015 η πρoκήρυξη των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015 επέσπευσε τις αποφάσεις: Την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 133749/Ε1 για τις «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το σχολικό έτος 2015-2016» υπέγραψε στις 27 Αυγούστου 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναστάσιος Κουράκης.

Αυτοδύναμη διδασκαλία στη Δ. Μακεδονία για 254,5 ευρώ τον μήνα

Λίγες ημέρες αργότερα, η κ. Μπαζιάνα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου ανέλαβε να διδάξει Δίκτυα Υπολογιστών στο 3ο εξάμηνο του χειμερινού εξαμήνου και στο 4ο εξάμηνο του θερινού εξαμήνου.

FS522 ΜΠΑΖΙΑΝΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΔΜ 20151

Από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στον τοπικό Τύπο προκύπτει ότι έκανε έξι ώρες την εβδομάδα, έναντι μόλις 509,80 ευρώ το δίμηνο, σύμφωνα με την εντολή πληρωμής της. Προφανώς η μετακίνηση στην Κοζάνη κόστιζε περισσότερο.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η κ. Μπαζιάνα αυτοδύναμη διδασκαλία, δηλαδή αυτοτελή διδασκαλία ενός τουλάχιστον εξαμηνιαίου προπτυχιακού μαθήματος σε σχετικό αντικείμενο του οικείου τομέα. Αυτό, σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 4009/2011), ασκείται μόνο από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ιδρύματος, αλλά ο ίδιος νόμος στην παρ. 3Α του άρθρου 29 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθεται αυτοδύναμη διδασκαλία και σε μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) εφόσον έχουν διδακτορικό.

Η κ. Μπαζιάνα ήταν έκτακτο προσωπικό και δεν ήταν ΕΔΙΠ.

Το δύσκολο χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 με τα τρία πανεπιστήμια

Την επόμενη σχολική χρονιά, το έτος 2016-2017, την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 125865/Ε1 για τις «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το σχολικό έτος 2016-2017» υπέγραψε από τις 27 Ιουλίου ο τότε υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και η κ. Μπαζιάνα συνέχισε να διδάσκει ό,τι και την προηγούμενη χρονιά.

Λίγο αργότερα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκήρυξε ξανά πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία του μαθήματος Δίκτυα Υπολογιστών, το οποίο ανατέθηκε και πάλι στην κ. Μπαζιάνα. Αυτή τη φορά με αυξημένες αποδοχές, που έφτασαν τα 525 ευρώ το δίμηνο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσε την απόφασή του με αριθμό πρωτοκόλλου 13816/16/ΓΠ/15-9-2016 για την πρόσληψη διδασκόντων, επιστημόνων αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, κατόχων διδακτορικού διπλώματος ή εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, υπό την αίρεση ότι θα διατεθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, για τη διεξαγωγή διδακτικού, επιστημονικού και οργανωτικού έργου που θα καθορίζεται και θα εξειδικεύεται αναλυτικά με τη σύμβαση πρόσληψης.

Η κ. Μπαζιάνα ανταποκρίθηκε και προσελήφθη με τη διαδικασία του προεδρικού διατάγματος 407/80 για να διδάξει στο χειμερινό εξάμηνο Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα του 7ου εξαμήνου - αυτοδύναμη διδασκαλία και στο εαρινό εξάμηνο τα Οπτικά Δίκτυα του 1ου εξαμήνου του μεταπτυχιακού μαθήματος. Η αμοιβή της ήταν 1.080 ευρώ και, όπως διευκρινίζει η ίδια, ήταν και πάλι αυτοδύναμη διδασκαλία.

Κι έτσι βρέθηκε να διδάσκει σε τρία πανεπιστήμια: Μετσόβιο, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Δύο χρήσιμοι νόμοι

Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4440/2016, για το ενιαίο σύστημα κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον οποίο υπέγραφε σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην παρ. 3 του άρθρου 18 για τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου προβλεπόταν ότι «τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και ΝΠΙΔ που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι αποσπασμένοι με γενικές ή ειδικές διατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, επιτρέπεται να μεταταγούν με αίτησή τους στην υπηρεσία όπου είναι αποσπασμένοι, μετά από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, εφόσον υφίσταται».

Η διατύπωση της διάταξης αφαιρούσε την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί πενταετία από την προηγούμενη μετάταξη ώστε να μπορεί ο υπάλληλος να υποβάλει αίτηση για νέα μετάταξη και έδινε περιθώριο ενός μήνα για την υποβολή της αίτησης.

Η κ. Μπαζιάνα, η οποία είχε υποβάλει την αίτηση για μετάταξη από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τρία χρόνια νωρίτερα, το 2013, και με το προϊσχύον καθεστώς δεν θα μπορούσε να υποβάλει νέα αίτηση πριν από το 2018, έκανε χρήση της διάταξης και στις 29 Δεκεμβρίου, εν μέσω χριστουγεννιάτικων αργιών, υπέβαλε αίτηση να μεταταγεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον φορέα όπου ήταν αποσπασμένη ως Εργαστηριακό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Το ΕΜΠ ενέκρινε την αίτηση στις 14 Φεβρουαρίου 2017 και η μετάταξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 496, τεύχος Γ΄) στις 30 Μαΐου 2017.

Στο μεταξύ, το θερινό εξάμηνο του 2017 είχε αποδειχθεί εξίσου δύσκολο με το προηγούμενο, γιατί συνέχιζε να διδάσκει στα ίδια τρία πανεπιστήμια.

Λιγότερο από έναν μήνα μετά, στις 27 Ιουνίου 2017, ούσα πλέον υπάλληλος του ΕΜΠ, η κ. Μπαζιάνα υπέβαλε νέα αίτηση, κάνοντας χρήση των προβλέψεων ενός παλαιότερου νόμου των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, του 4386/16, ο οποίος είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11 Μαΐου 2016 με την υπογραφή του κ. Φίλη ως υπουργού.

Ο νόμος αυτός στην παρ. 5 του άρθρου 27 προβλέπει ότι «οι θέσεις των μονίμων υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΑΕΙ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε αντίστοιχες θέσεις Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), εφόσον διαθέτουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 29 του ν. 4009/2011 τυπικά προσόντα».

Τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα είναι πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφές διδακτορικό δίπλωμα.

Η κ. Μπαζιάνα είχε δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών, και διδακτορικό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ΕΜΠ, άρα εντασσόταν στις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κ. Μπαζιάνα και στις 19 Ιουλίου 2017 όρισε τριμελή επιτροπή για την αξιολόγηση της αίτησης.

Από την Κοζάνη στη Λαμία και στον Πειραιά

Στις αρχές του Ιουλίου 2017 εξέδωσε προκήρυξη και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ζητώντας Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό για το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Η κ. Μπαζιάνα ανταποκρίθηκε και επελέγη να κάνει διαλέξεις-σεμινάρια στο πλαίσιο του μαθήματος Τηλεπικοινωνιακές Υποδομές και Υπηρεσίες, Α΄ εξαμήνου, στο πλαίσιο του έργου ΠΜΣ στην Τεχνοοικονομική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, 2ος κύκλος, και με φορέα χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται, «Διάφοροι Πελάτες Εσωτερικού», έναντι 2.100 ευρώ, και πάλι όμως σε αυτοδύναμη διδασκαλία.

Όμως προκήρυξη εξέδωσε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην οποία επίσης ανταποκρίθηκε και επελέγη για να συνεχίσει να κάνει το ίδιο έργο.

Προκήρυξη εξέδωσε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά την περίοδο 2017-2018, η κ. Μπαζιάνα, μετά από δύο χρόνια, δεν θα συμπεριλαμβανόταν στους διδάσκοντες. Αν είχε συμπεριληφθεί, τα πανεπιστήμια στα οποία θα δούλευε θα ήταν τέσσερα…

Παράλληλα συνεχιζόταν η αξιολόγηση της αίτησής της να γίνει ΕΔΙΠ στο Μετσόβιο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η τριμελής επιτροπή εισηγήθηκε θετικά.

Στις 13 Σεπτεμβρίου συναίνεσε η κοσμητεία.

Στις 19 Οκτωβρίου η σχολή ανακοίνωσε ότι η εισήγηση είχε γίνει δεκτή.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο πρύτανης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 2 Απριλίου 2018, Μεγάλη Δευτέρα.

Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 η κ. Μπαζιάνα συνέχισε να διδάσκει σε τρία πανεπιστήμια. Ως ΕΔΙΠ στο Μετσόβιο, ως Έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ως διδάσκουσα στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος 407 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επίκουρη στη Λαμία

Σχεδόν με την ολοκλήρωση του έτους, στις 12 Ιουνίου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημοσίευσε προκήρυξη για την πλήρωση τεσσάρων θέσεων επίκουρων καθηγητών στο Τμήμα Πληροφορικής που λειτουργεί στη Λαμία, το μόνο από τα 17 νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το οποίο ζήτησαν επίκουρους.

Η προκήρυξη έδινε προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή των δικαιολογητικών, δηλαδή μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Τα προσόντα του επίκουρου, όπως προβλέφθηκαν στον νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι δύο κατηγοριών:

«Α. Τρία (3) έτη τουλάχιστον: ή αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα σε Α.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού, ή αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου ανάλογου επιπέδου σε σχετικό επιστημονικό πεδίο, ή εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής, ή συμμετοχής με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα».

Η κ. Μπαζιάνα κάλυπτε την αυτοδύναμη διδασκαλία, διότι έτσι της είχαν αναθέσει τα μαθήματα και τα τρία πανεπιστήμια με τα οποία είχε συνεργαστεί.

«Β. Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία, εξαιρουμένων των αυτοεκδόσεων, ή συνδυασμός των παραπάνω».

Η κ. Μπαζιάνα, όπως έχει καταγράψει η ίδια, έχει:

  • • 18 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, οι μισές από τις οποίες είναι πριν από το 2010.
  • • 38 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό, οι μισές από τις οποίες είναι μετά το 2015.
  • • Μία δημοσίευση σε κεφάλαιο βιβλίου το 2016.

Τη θέση διεκδίκησαν κι άλλοι τρεις υποψήφιοι, αλλά το εκλεκτορικό σώμα, που συνεδρίασε στις 13 Δεκεμβρίου, επέλεξε ομόφωνα την κ. Μπαζιάνα, όπως ήταν και η εισήγηση.

Όμως παράλληλα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκήρυξε για τη Λαμία θέσεις με το Π.Δ. 407, στις οποίες επίσης ανταποκρίθηκε η κ. Μπαζιάνα και επελέγη και πάλι.

Σύμφωνα όμως με την ανάρτηση του πανεπιστημίου, η σύμβασή της αφορά 0,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή ένα δίωρο τον μήνα, ενώ σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά δεν εμφανίζεται να έχει γίνει φέτος.