Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους διαχειριστές των προσφυγικών ροών - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους διαχειριστές των προσφυγικών ροών

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους διαχειριστές των προσφυγικών ροών

Ένας σαφής ιστός δείχνει να συνδέει τα δύο πολιτικά μέτωπα τα οποία έχει επιλέξει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από το τέλος του 2019. Το πρώτο από τα δύο μέτωπα αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον οποίο καταλογίζεται αστυνομική βία κυρίως στις εκκενώσεις των καταλήψεων, και το άλλο στον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος καταγγέλλεται για ψευδείς καταχωρίσεις στο βιογραφικό του.

Όμως κατά σύμπτωση τους δύο στόχους συνδέει η διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών.

Ο μεν Χρυσοχοΐδης έχει εκκενώσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες 15 καταλήψεις, σε πολλές από τις οποίες φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες, που μεταφέρθηκαν σε δημόσιες δομές φιλοξενίας, ο δε Στεφανής έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη μεταφορά περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά σε δημόσιες δομές στην ενδοχώρα.

 

Οι εκκενώσεις

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θέσει ως τελεσίγραφο την 5η Δεκεμβρίου για την εκκένωση όλων των καταλήψεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πηγή των οποίων είναι ο Σύνδεσμος Ειδικών Φρουρών Αστυνομίας Αττικής, οι καταλήψεις, στις 21 Νοεμβρίου που απευθύνθηκε το τελεσίγραφο, ανέρχονταν σε 40, από τις οποίες οι 16 στην περιοχή των Εξαρχείων, με τις μισές να εκτιμάται ότι φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τις 27 Αυγούστου και μέχρι τότε είχαν εκκενωθεί 12 καταλήψεις, στις οποίες φιλοξενούνταν συνολικά 727 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους τα 190 ήταν παιδιά.

Η ΕΛ.ΑΣ. δέχτηκε μία εξαιρετικά αυστηρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις εναντίον της επιθέσεις μετά την πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές, που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας» έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε την επομένη, στις 7 Δεκεμβρίου, αναφορικά με καταγγελίες που η ΕΛ.ΑΣ. προώθησε στον Συνήγορο του Πολίτη και διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές κατά πόσο η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. γα τις εκκενώσεις των καταλήψεων. Όμως χρειάστηκαν 12 ημέρες για την πρώτη επιχείρηση μετά το τελεσίγραφο, η οποία αφορούσε την εκκένωση της Βίλας Κούβελου στο Μαρούσι στις 17 Δεκεμβρίου, και 13 ημέρες για τις επόμενες τρεις επιχειρήσεις, στις 18 Δεκεμβρίου, στο Κουκάκι, με τις οποίες ο αριθμός των υπό κατάληψη κτιρίων μειώθηκε στα 36.

 

Από τον εξευτελισμό στην παραβίαση οικογενειακού ασύλου

Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την υπόθεση είχε πολλά κοινά στοιχεία με τη διαχείριση των προσαγωγών και των συλλήψεων μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο.

Μετά την πορεία καταγγέλθηκε μετ’ επιτάσεως «εξευτελισμός» πολιτών από την αστυνομική βία, στην εκκένωση στη Ματρόζου καταγγέλθηκε με τον ίδιο τρόπο «παραβίαση οικογενειακού ασύλου» σε κατοικία μιας οικογένειας σε παρακείμενο της κατάληψης κτίριο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η αντισυνταγματική εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ χωρίς εισαγγελική παραγγελία, ο ξυλοδαρμός του ίδιου και των παιδιών του μέσα στο σπίτι τους και οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό τελικά δεν είναι ψέματα, όπως ισχυρίστηκε για να εξαπατήσει με άθλιο τρόπο τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Χρυσοχοΐδης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ινδαρές, ο οποίος σε ηχητικό απόσπασμα που δημοσιοποίησε το Open κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι φέρονται «σαν τους αναρχικούς που τα σπάνε», στη δήλωση που έκανε στο thebest.gr μετά την αποφυλάκισή του, δείχνει πιο επιφυλακτικός στις διατυπώσεις του και επιφυλάσσεται να μιλήσει για «τις πραγματικές διαστάσεις» του όλου θέματος «όταν καταλαγιάσει».

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση σχετικά με το θέμα, πράγμα που είναι έξω από τις επιθυμίες μας. Μεγάλο μας παράπονο είναι ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Όταν καταλαγιάσει όλο αυτό, θα μπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διατάσεις, όμως το να υπάρχει μια πόλωση εξωφρενική οδηγεί στο να χαθεί το νόημα και πολλά άλλα πράγματα» δήλωσε, αποδοκιμάζοντας την πόλωση, σε μια αναφορά που περισσότερο αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η συμπόρευση με τον καθ. Αλιβιζάτο

Σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολύ καλή εντύπωση η δυσφορία του καθηγητή Αλιβιζάτου για τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία φέρνει το αξιοσέβαστο πρόσωπο της κεντροαριστεράς περίπου να συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταύτιση, η οποία, ενόψει της προεδρικής εκλογής και της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πορεία με το ΚΙΝΑΛ που θα στερήσει την πλειοψηφία των 180 ψήφων από τον κ. Μητσοτάκη, θυμίζει τον τρόπο προσεταιρισμού του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μετά την επίθεση που δέχτηκε σε εκδήλωση των Ποντίων.

Πάντως, το πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση δεν δείχνει μεγάλο, διότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, το 54%, ανάμεσα στους οποίους και ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσημη ανακοίνωση της 18ης Δεκεμβρίου, ότι για τον κ. Μητσοτάκη «η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα», δεν επιβεβαιώνεται.

 

Ο Στεφανής ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση παρόμοια εικόνα υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, όπου ένας στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος θεωρεί σωστές τις κυβερνητικές κινήσεις και ένας στους έξι (16%) δεν απαντά. Συνολικά, δηλαδή, ένας στους τέσσερις δεν συμμερίζεται την επίσημη κομματική γραμμή.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πλήξει τον μοχλό μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ που είτε διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή (31%) είτε δεν παίρνουν θέση (7%) στο θέμα.

Ο μοχλός αυτός είναι ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής για τη μεταφορά των προσφύγων, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, την ανάθεση του ρόλου στον οποίον αποδοκίμασε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πριν καλά καλά αναλάβει, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ του Έβρου στις 2 Δεκεμβρίου: «Δηλαδή ένας υφυπουργός. Υφυπουργός να διαχειρίζεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Αν αυτό το θεωρείτε εσείς, ως έμπειροι και έγκριτοι δημοσιογράφοι, ότι είναι μια πολιτική στοιχειώδους συνέπειας και αποτελεσματικότητας, εγώ να πάω πάσο. Όμως βλέπουμε από την καθημερινότητά μας ότι το πρόβλημα, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται».

Στις 17 Δεκεμβρίου η «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε, και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πλήρως, ότι ο κ. Στεφανής στο βιογραφικό του παρουσιάζει ως Master την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου.

«Από τα έγγραφα που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα σήμερα, προκύπτει τελικά πως “βάφτισε” MBA ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης ενός σεμιναρίου και ένα Master of Science» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόσθετε: «Μιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον κ. Στεφανή, όπως είχε κάνει άλλωστε και με τον κ. Διαματάρη, για να αποπεμφθεί τελικά μετά από δύο μέρες, ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Πόση fake αριστεία θα αντέξει στην κυβέρνησή του;».

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει την περίπτωση Στεφανή με αυτήν του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, άρα θέτει θέμα αποπομπής του υφυπουργού Άμυνας, το οποίο δεν έχει θέσει για τον κ. Χρυσοχοΐδη, ούτε όταν τον κατήγγειλε ως επικίνδυνο για τη δημοκρατία.