Εγκρίθηκε από τον Τραμπ η στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ - Free Sunday
Εγκρίθηκε από τον Τραμπ η στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

Εγκρίθηκε από τον Τραμπ η στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

Νέα στρατηγική συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, δημιουργείται με βάση τον νόμο EastMed Act που υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που υπεγράφη το Σάββατο, o Τραμπ ενέκρινε επίσης τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών νέας γενιάς F-35 και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει το Σάββατο το Hellas Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται τώρα από το Κογκρέσο να επιβάλει επίσης κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τραμπ φέρεται να παρουσίασε αντιρρήσεις για το EastMed Act, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση και τις εξουσίες, δεν μπορεί όμως να τον ακυρώσει καθώς είναι μέρος του νόμου για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.