Ολλανδία: Τα δικαστήρια υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δράσει για το κλίμα - Free Sunday
Ολλανδία: Τα δικαστήρια υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δράσει για το κλίμα

Ολλανδία: Τα δικαστήρια υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δράσει για το κλίμα

Η Ολλανδία έγινε την Παρασκευή η πρώτη χώρα του κόσμου όπου η Δικαιοσύνη επιβάλλει τελεσίδικα στην κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τις σημερινές δεσμεύσεις.

Απορρίπτοντας τις ενστάσεις της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δικαίωσε περιβαλλοντική οργάνωση που προσέφυγε το 2015, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί νομική υποχρέωση του κράτους για την προστασία της ευημερίας των πολιτών.

Όπως αναφέρει ο επίσημος δικτυακός τόπος της ολλανδικής Δικαιοσύνης, η ετυμηγορία βασίστηκε εν μέρει στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. «Υπάρχει ευρεία ομοφωνίας στην επιστημονική και διεθνή κοινότητα για την ανάγκη μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% στις ανεπτυγμένες χώρες» αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση της Χάγης καλείται τώρα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Ο στόχος ίσως υποδεχθεί ανέφικτος με βάση το ισχύον πλάνο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, και προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 49% μέχρι το 2030 και σταδιακό κλείσιμο των μονάδων λιθάνθρακα από το 2020.

Στα τέλη του 2018 η μείωση των εκπομπών ήταν μόλις 15% και, σύμφωνα με το BBC, Ολλανδοί ερευνητές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πλησιάσει τον στόχο, με μείωση κατά 23% στα τέλη του 2020, ή να τον χάσει με ποσοστό γύρω στο 19%.

Η ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαιώνει την περιβαλλοντική οργάνωση Urgenta, η οποία προσέφυγε το 2015 κατά του κράτους εκπροσωπώντας 886 πολίτες. Δικαιώθηκε στην πρώτη δίκη, ωστόσο η κυβέρνηση άσκησε προσφυγές μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι το όριο ταχύτητας στους ολλανδικούς αυτοκινητοδρόμους μειώνεται στα 100 χλμ/ώρα στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αζώτου που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.