Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε με άνεση την ατζέντα της στο πρώτο της εξάμηνο - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε με άνεση την ατζέντα της στο πρώτο της εξάμηνο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε με άνεση την ατζέντα της στο πρώτο της εξάμηνο

Με ένα λογιστικό τρικ προσπαθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να δημιουργήσει ενοχές στην ελληνική κοινωνία για το ότι πριν από σχεδόν έξι μήνες δεν του ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ψάξουν αυτό που έπαιρναν τρία χρόνια και τώρα δεν θα βρίσκουν τίποτα» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας εφ’ όλης της ύλης την προπαραμονή των Χριστουγέννων στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο δώσαμε σε μόνιμα μέτρα περίπου 3 δισ.» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα σε πραγματικούς αριθμούς έχουν δώσει 205 εκατ. στην αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω για τα μεγάλα βαλάντια και άλλα 175 εκατ. που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα».

Όμως η προσέγγιση του κ. Τσίπρα έχει ορισμένα τεχνικά και πολύ περισσότερα πολιτικά προβλήματα.

Το τεχνικό πρόβλημα είναι ότι μετρά σε αυτά που έδωσε αυτός τη συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 145 εκατ. ευρώ που επιστράφηκαν ως κρατήσεις σε εφορία και ΕΟΠΥΥ) 13η σύνταξη, η οποία λογικά θα έπρεπε να δοθεί στο τέλος του χρόνου. Αν αυτό το ποσό υπολογιστεί στο «κοινωνικό μέρισμα» του 2019, τα 3 δισ. ευρώ που διατείνεται ότι μοίρασε η κυβέρνησή του το δεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2018 - Ιουλίου 2019 γίνονται 2 δισ. και τα 380 εκατ. ευρώ που αναγνωρίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη 1,35 δισ. σε έξι μήνες.

Όμως το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, καθώς μέχρι στιγμής η κοινωνία δεν δείχνει να ψάχνει αυτό που ο κ. Τσίπρας την προτρέπει να ψάξει, «αυτό που έπαιρναν τα τρία τελευταία χρόνια».

Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία κάλυψε περίπου τους πέντε πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα ζητήματα της οικονομίας και στη φορολογία 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν ότι οι κυβερνητικές κινήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, 19 μονάδες πάνω απ’ όσους απάντησαν ότι οι κινήσεις είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτό, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ, σημαίνει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξει να εστιάσει την πολιτική του αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε «αυτό που έπαιρναν τα τρία τελευταία χρόνια», θα πρέπει να πείσει την κοινωνία για κάτι που μέχρι στιγμής οι πολίτες δεν δείχνουν να πείθονται, και μάλιστα δεν συμμερίζεται ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που στη δημοσκόπηση απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή τη δυσκολία ενισχύουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα «πώς αισθάνεστε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση;», όπου τον Δεκέμβριο αυτοί που τη χαρακτήριζαν «δύσκολη» έχουν μειωθεί κατά 8 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, που η εταιρεία είχε θέσει το ερώτημα για τελευταία φορά επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρητορεία ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά στην ασφάλεια

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει να περνά την ατζέντα της και στο πλέον σημαντικό θέμα που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ, στο θέμα της τάξης και της ασφάλειας.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική «τρόμο και πάταξη», όμως, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές, πάνω από τους μισούς, ανάμεσα στους οποίους ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα θέματα της ασφάλειας, ενώ το 35% χαρακτηρίζει εσφαλμένες τις κινήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για εντυπωσιακά ποσοστά για μια χώρα η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν αριστερόστροφη στην πολιτική της ατζέντα.

Η μεγάλη μάχη στο θέμα, όμως, θα δοθεί όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου για τους περιορισμούς στους αποκλεισμούς των δρόμων λόγω διαδηλώσεων.

Πλεονέκτημα στην άμυνα

Εκεί όμως όπου η κυβέρνηση διεμβολίζει ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι χειρισμοί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διαχείριση των οποίων παραδοσιακά αποτελεί πλεονέκτημα για όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στις αντιπολιτεύσεις. Στο θέμα αυτό οι κυβερνητικοί χειρισμοί, που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του 55% της κοινής γνώμης, εγκρίνονται από σχεδόν περισσότερους από τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γι’ αυτό, όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε στη συνέντευξή του, είπε ότι «στις κρίσιμες στιγμές θα είμαστε εκεί να πούμε τη γνώμη μας με βάση την εμπειρία μας και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, θα είμαστε εδώ όμως να ασκούμε κριτική και στα κακώς κείμενα».

Στελέχη της ΝΔ προσδοκούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και του αγωγού EastMed θα δώσουν αποτελέσματα που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αποδοχή της πολιτικής της κυβέρμησης.

Αδύναμοι εσωτερικοί κραδασμοί

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, σημαντικές αναταράξεις και διαφοροποιήσεις σε ζητήματα εφαρμοστέας πολιτικής δεν αναδείχθηκαν, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πήρε δύο δυσάρεστες αποφάσεις, με την απομάκρυνση του υφυπουργού Διαματάρη και την «παραίτηση» του διορισμένου διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ενώ απέρριψε τις παρόμοιες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον διοικητή της ΕΥΠ και τον υφυπουργό Άμυνας.

Η βιασύνη κάποιων βουλευτών να πάρουν θέση για την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τις αποφάσεις του προέδρου και η δυσφορία του Μαξίμου για τις θέσεις που κάποιοι βουλευτές πήραν για την ασφάλεια και τη μετανάστευση δεν δημιούργησαν κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος.

Όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις, περίπου το 10% έως 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν επιδοκιμάζει τις επιμέρους κυβερνητικές επιλογές, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει την εκλογική τους τοποθέτηση, καθώς, όπως προκύπτει από τη μέτρηση της MRB, η ΝΔ έχει συσπείρωση σχεδόν 94%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 80%, και ο Μητσοτάκης έχει προβάδισμα 12 μονάδων έναντι του Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Ακόμη και στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, όπου η κυβέρνηση σημειώνει τη χειρότερή της επίδοση, καθώς μόλις το 34% την επιδοκιμάζει και το 55% την αποδοκιμάζει, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, τρεις στους πέντε συγκεκριμένα, υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η πολιτική που έχει χαραχτεί θα παραγάγει αποτελέσματα το 2020 και θα αντιστραφεί το κλίμα.

Αυτό, εκτιμούν αυτά τα στελέχη, σε συνδυασμό με τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς προβλήματα την πολιτική της και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Υπό την προϋπόθεση, προσθέτουν, ότι το μέλλον δεν μας επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές, όπως, για παράδειγμα, μια ενίσχυση της έντασης με την Τουρκία, η οποία δεν διαφαίνεται, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί.