Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος - Free Sunday
Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τις 152 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Τον νόμο καταψήφισαν 102 βουλευτές ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισαν «παρών».

Μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο υπερψηφίστηκε και η τροπολογία που είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών που ζητούν άσυλο. 

Την αντίθεση τους στην τροπολογία διατύπωσαν από κοινού σε έγγραφο τους οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γ. Ψυχογιός, Γ. Πάλλης και Χρ. Παπαδόπουλος 

Συγκεκριμένα στο έγγραφο τους αναφέρουν:

"Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σύντροφος Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η  τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν από το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε".

Ζητούμε από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο  από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η πολιτική του κόμματος μας στο μεταναστευτικό.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο σύντροφος Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμενοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας.

Στο βαθμό μάλιστα που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια. Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακαλούμε όσοι-ες βουλευτές, βουλεύτριες συμμερίζονται την διαφωνία μας να το δηλώσουν στη λίστα".