Παραιτήθηκε ο Ζάεφ, με υπηρεσιακή κυβέρνηση η Β.Μακεδονία - Free Sunday
Παραιτήθηκε ο Ζάεφ, με υπηρεσιακή κυβέρνηση η Β.Μακεδονία

Παραιτήθηκε ο Ζάεφ, με υπηρεσιακή κυβέρνηση η Β.Μακεδονία

 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε στη Βουλή την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενόψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης αργότερα την Παρασκευή.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε από τον Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Σπάσοφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα παρουσιάσει στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο Ζάεφ προκήρυξε πρόωρες εκλογές λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.