"Καθησυχαστικός" Σταθάκης για τα επερχόμενα μέτρα - Free Sunday
"Καθησυχαστικός" Σταθάκης για τα επερχόμενα μέτρα

"Καθησυχαστικός" Σταθάκης για τα επερχόμενα μέτρα

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι από τα μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ που συζητούνται με το κουαρτέτο, τα 3,6 δισ. ευρώ θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ τα μέτρα έμμεσης φορολογίας για το 1,8 δισ. ευρώ θα εφαρμοστούν από το 2018.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά με τους θεσμούς σε ορισμένα θέματα, ενώ σε κάποια άλλα ζητήματα υπάρχει υπάρχει απόσταση. Χαρακτήρισε, δε, τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει «αρκετά σκληρή», ωστόσο πιστεύει πως «η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σχετικά στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, υπάρχει σύγκλιση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα 1,8 δισ. ευρώ στην άμεση φορολογία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό με την φιλοσοφία να μην κάνει περικοπές στις συντάξεις ή να μην περιορίσει περαιτέρω το σύστημα δημοσίων δαπανών «που έχει φτάσει στα όριά του».

Για τις αλλαγές στο φορολογικό, ο κ. Σταθάκης είπε κάτω από εισόδημα 20.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, έως τις 35.000 με 40.000 ευρώ θα υπάρχουν οριακές ελαφρύνσεις και από 40.000 ευρώ και πάνω θα υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Για τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπάρχει απόσταση με τους δανειστές για το θέμα, καθώς ζητούν να πωλούνται σε ξένα funds όλα τα δάνεια.  Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» είναι πολύ αυστηρό.