Ισπανία: Με ισχνή πλειοψηφία σχηματίζει κυβέρνηση συναπισμού ο Σάντσεθ - Free Sunday
Ισπανία: Με ισχνή πλειοψηφία σχηματίζει κυβέρνηση συναπισμού ο Σάντσεθ

Ισπανία: Με ισχνή πλειοψηφία σχηματίζει κυβέρνηση συναπισμού ο Σάντσεθ

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε με μικρή πλειοψηφία τη στήριξη του Κοινοβουλίου προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού -την πρώτη από τα χρόνια του δικτάτορα Φράνκο- μαζί με τους Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στην ανοιχτή ψηφοφορία της Τρίτης, 167 βουλευτές είπαν «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έναντι 165 ψήφων κατά.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ μπορεί έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2018 στις οποίες κέρδισε χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο εξής είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ψήφιση νομοσχεδίων, δεδομένου ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός περιορίζεται στις 155 έδρες (120 για το PSOE και 20 για τους Ποδέμος) σε σύνολο 350 εδρών.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν η απόφαση της βουλευτή Άινα Βιντάλ, η οποία πάσχει από καρκίνο, να προσέλθει στην ψηφοφορία της Τρίτης παρά τους έντονους πόνους από τους οποίους υποφέρει.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπερψηφίσθηκε χάρη σε μερικά από τα μικρότερα κόμματα, όπως οι Καταλανοί αυτονομιστές του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), οι οποίοι απείχαν.

Ο Σάντσεθ και ο σύμμαχός του στον κυβερνητικό συνασπισμό Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Ποδέμος,  έχουν δηλώσει πως θα πιέσουν για αυξήσεις φόρων στα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήματα και θα πάρουν πίσω εργασιακές μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Η συμμαχία PSOE-Podemos είναι η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ισπανία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978.