To Ιράν απειλεί και άλλους αμερικανικούς στόχους - Free Sunday
To Ιράν απειλεί και άλλους αμερικανικούς στόχους

To Ιράν απειλεί και άλλους αμερικανικούς στόχους

Σε 80 υπολογίζει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim τους νεκρούς από τους 35 βαλλιστικούς πυραύλους που έπληξαν δυο αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται εντός της επικράτειας του Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές», ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως υπάρχουν και 200 τραυματίες και επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, μετέδωσε πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στον ιρανικό λαό, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, χωρίς, όμως να διευκρινίζεται ακόμη η ώρα.

Οι πληροφορίες που αφορούν σε ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από κάποια άλλη πηγή.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, ενώ στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν υπογράμμισε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης»

Καταιγισμός ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων έπληξε δυο αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται εντός της επικράτειας του Ιράκ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Tasnim, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές», ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως από τις επιθέσεις έχασαν την ζωή τους 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» , ενώ υπάρχουν και 200 τραυματίες.

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στον ιρανικό λαό, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, χωρίς, όμως να διευκρινίζεται ακόμη η ώρα.

Οι πληροφορίες που αφορούν σε ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από κάποια άλλη πηγή.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, ενώ στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν υπογράμμισε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης»

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ντ. Τραμπ: Όλα πάνε καλά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ.

Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Τεχεράνη: Μέτρα αυτοάμυνας

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

"Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απαγόρευση πτήσεων στον Κόλπο

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Καταδικάζει η Βρετανία

Η Βρετανία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, ανάμεσά τους και Βρετανοί.

"Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων όπου σταθμεύουν δυνάμεις του συνασπισμού, ανάμεσά τους και βρετανικές", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

"Καλούμε το Ιράν να μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις και αντιθέτως να επιδιώξει άμεσα την αποκλιμάκωση", πρόσθεσε.

Δεν τραυματίστηκαν Πολωνοί στρατιώτες

Δεν έχουν τραυματισθεί πολωνοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ από τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ιράν, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πολωνός υπουργός Άμυνας.

«Κανένας από τους πολωνούς στρατιώτες στο Ιράκ δεν τραυματίσθηκε από τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των βάσεων στο Αλ-Άσαντ και στο Αρμπίλ. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον διοικητή του Πολωνικού Στρατιωτικού Αποσπάσματος στο Ιράκ», έγραψε στο Twitter ο Μάριους Μπλάσζακ