Συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας προτείνει στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου - Free Sunday
Συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας προτείνει στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

Συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας προτείνει στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

Την ετοιμότητα της Άγκυρας να υπογράψει συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας και με την Ελλάδα όπως εκείνη που υπέγραψε με τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα με την οποία δεν θα υπογραφεί τέτοια συμφωνία.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία (όπως με τη Λιβύη) για καθορισμό της θαλάσσια δικαιοδοσία με όλους και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, πλην του Ε/κ τομέα», είπε ο Τσαβούσογλου ο οποίος προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού μέσω διαλόγου και διπλωματίας, φτάνει να μην προσπαθούν να μη γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη έχουν αλλάξει οι ισορροπίες ωστόσο δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ισορροπίες μόνο υπέρ τους και εναντίον άλλων. Ανέφερε ακόμη ότι «κάποιες χώρες αυτή τη στιγμή αντιδρούν επειδή είναι εναντίον της Λιβύης. Αλλά έρχονται και μας λένε για το υπόμνημα που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας ότι είναι ικανοποιημένοι, ότι κέρδισαν περισσότερο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μακάρι αυτές οι χώρες να πουν και δημοσίως αυτά που μας λένε και πίσω από τις κλειστές πόρτες», ανέφερε.