Ενόχληση δικαστών για τις δηλώσεις πολιτικών και αστυνομικών για τα αδικήματα στο Κουκάκι - Free Sunday
Ενόχληση δικαστών για τις δηλώσεις πολιτικών και αστυνομικών για τα αδικήματα στο Κουκάκι

Ενόχληση δικαστών για τις δηλώσεις πολιτικών και αστυνομικών για τα αδικήματα στο Κουκάκι

Τη δυσφορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις δηλώσεις υπουργών και συνδικαλιστων της αστυνομίας, οι οποίοι υπέδειξαν ότι τα αδικήματα των 20 συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι έπρεπε να αξιολογηθούν ως κακουργήματα και όχι ως πλημμελήματα, εξέφρασε με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο κ.Σεβαστίδης κάνει λόγο για έμμεση πίεση που ασκήθηκε από υπουργούς και εκπροσώπους των αστυνομικών σε εισαγγελικούς λειτουργούς και χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» το αίτημα Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων «να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν».

«Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία», υποστηρίζει ο κ. Σεβαστίδης.

Η δήλωση του κ. Σεβαστίδη έχει ως εξής:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία.Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς.Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».