Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου - Free Sunday
Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου
Διακομματική στήριξη για την Προεδρία στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Eurokinissi

Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος ενόψει της ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα. «Ναι» στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είπε και το ΚΙΝΑΛ,  έπειτα από εισήγηση της Φώφης Γεννηματά σε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Αυτό σημαίνει ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με 266 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία την επόμενη Τετάρτη.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του, ο Αλεξης Τσίπρας εξήρε το έργο της δικαστικού, επιτέθηκε ωστόσο στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το '15 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο» πρόσθεσε.

«Θα δώσουμε την ευκαιρία να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανακοίνωσε, για να προσθέσει ότι η κ. Σακελλαροπούλου «υπήρξε εξαίρετη δικαστής». Εξήρε δε το έργο της στα ζητήματα της θρησκευτικής ουδετερότητας και της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας σε προσφυγόπουλα.

«Επικοινωνιακή ντρίμπλα»

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει την «κορυφαία επιλογή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση της κ. Σακελλαροπούλου στην ηγεσία του ΣτΕ. Η πρόταση της κυβέρνηση για την Προεδρία, υποστήριξε «όχι μόνο ακυρώνει την άθλια προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε τη Δικαιοσύνη, αλλά μάλιστα επιβραβεύει και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κ, Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ακραία συντηρητικών ιδεών που έχει υιοθετήσει» ισχυρίστηκε.

Πριν προχωρήσει σε δηλώσεις κ. Τσίπρας συζήτησε το θέμα με το προεδρείο της ΚΟ, στελέχη και συνεργάτες του, όπως γνωστοποίησαν το μεσημέρι κομματικές πηγές.

Λίγο μετά την ανακοίνωσή του, κύκλοι του Μαξίμου απάντησαν σχολιάζοντας ότι «χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ. Τσίπρας ένα απλό "ναι" στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ» σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές, και επισήμαναν ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού σχηματίζεται τελικά στη Βουλή.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, ενώ η Ελληνική Λύση θα αποφασίσει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με κριτήριο, όπως λένε, το εθνικό συμφέρον.

Αργά το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί και η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25.