O Χαφτάρ «συμφώνησε για εκεχειρία στη Λιβύη» - Free Sunday
O Χαφτάρ «συμφώνησε για εκεχειρία στη Λιβύη»

O Χαφτάρ «συμφώνησε για εκεχειρία στη Λιβύη»

Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός στον λιβυκό εμφύλιο, ανακοίνωσε από τη Λιβύη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία» ανακοίνωσε στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικώμ.

 Ο Χάικο Μάας μετέβη εσπευσμένα στη Βεγγάζη προκειμένου να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη την προσεχή Κυριακή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ξεκινά την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη προκειμένου να «προστατεύσει τη σταθερότητα» της αναγνωρισμένης κυβέρνησης αλλά και τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι εντός του 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που καλύπτει το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Λιβύης, αγνοώντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.