«Σχεδόν έτοιμα» τα κείμενα της Διάσκεψης για τη Λιβύη, παρών και ο Πούτιν - Free Sunday
«Σχεδόν έτοιμα» τα κείμενα της Διάσκεψης για τη Λιβύη, παρών και ο Πούτιν
Ο Αλ-Σάραζ και ο Χαφτάρ δεν θέλουν καν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ Eurokinissi

«Σχεδόν έτοιμα» τα κείμενα της Διάσκεψης για τη Λιβύη, παρών και ο Πούτιν

Τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την κρίση στην Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εκφράζοντας ωστόσο την λύπη του που οι δύο εμπόλεμες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν. 

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα [...] Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων και προιειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία, παρά την τήρηση της εκεχειρίας που εφαρμόστηκε στις 12 Ιανουαρία, έπειτα από μεσολάβηση του Κρεμλίνου και της Άγκυρας. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς αντιπάλους του λιβυκού εμφυλίου, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάραζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει «τεταμένη».

«Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», είπε. «Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου [...] οι δύο πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα από το Κρεμλίνο, στη διάσκεψη του Βερολίνου θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ