Διευκρινίσεις Δένδια για το ελληνικό βέτο στην υπόθεση της Λιβύης - Free Sunday
Διευκρινίσεις Δένδια για το ελληνικό βέτο στην υπόθεση της Λιβύης
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήν Eurokinissi

Διευκρινίσεις Δένδια για το ελληνικό βέτο στην υπόθεση της Λιβύης

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει βέτο στα κοινοτικά όργανα μόνο στο ενδεχόμενο που η Ευρώπη δεν σεβαστεί την κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τουρκολιβυκά μνημόνια, διευκρίνισε την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για ελληνικό βέτο.

«Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με την ελπίδα επίτευξης εκεχειρίας στον λιβυκό εμφύλιο.

«Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Salame, τον Ειδικό Διαπραγματευτή (του ΟΗΕ). Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων.  Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Άρα, συνέχισε ο κ. Δένδιας, «δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας».

«Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση, και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες: ο πρωθυπουργός,  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση. 

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής, θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών» είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.