Ερντογάν κατά Μητσοτάκη λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις για Λιβύη - Free Sunday
Ερντογάν κατά Μητσοτάκη λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις για Λιβύη
Από συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις για Λιβύη

Λίγο πριν αναχωρήσει για Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «δεν παίζει καλά το παιχνίδι», για να εισπράξει την απάντηση ότι ο «κατεξοχήν παραβάτης» της νομιμότητας δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο πλευρές στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον λιβυκό εμφύλιο και έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση πυρός.

«Λογική ρεβανσισμού»

«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» δήλωσε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να πάρουμε γυρίσουμε το παιχνίδι’’. Όμως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χάφταρ στην Ελλάδα... Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί με την προσπάθεια να δουν που θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα, του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά». 

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητα ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας» κατέληξε.