Ευαίσθητη εκεχειρία στη Λιβύη, συνομιλίες «και με άλλες χώρες» - Free Sunday
Ευαίσθητη εκεχειρία στη Λιβύη, συνομιλίες «και με άλλες χώρες»
Twitter

Ευαίσθητη εκεχειρία στη Λιβύη, συνομιλίες «και με άλλες χώρες»

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε βήματα για πολιτική επίλυση της κρίσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα του Λίβου πρωθυπουργού Φάρατζ και του στρατάρχη Χάφταρ που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.

Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στη σύνοδο, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε μια πιθανή αναφορά στην απουσία της Ελλάδας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

H Μέρκελ είχε υποδεχθεί νωρίτερα τους ηγέτες μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, έπειτα από διμερή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας - Τουρκίας, οι οποίοι έχουν εμπλακεί άμεσα στη διένεξη.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάστηκαν για την Διάσκεψη, ενώ είχαν αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Πετρέλαιο και ειρήνη

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη ,και κάλεσε όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα τπως ελπίζει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ